Ranerne kjørte utfor med den på heia ved Hompland etter ranet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg var veldig redd for at de skulle gjøre meg og min kollega noe. Men samtidig ble jeg også sint over at de kunne rane en så liten butikk som ligger avsides til, et slikt lett bytte. Det er feigt.

Det sier hun dagen etter at hun og en til ble ranet på Joker-butikken i Kvås i Lyngdal. Hun har gått på jobb som vanlig, synes det er like greit å hoppe i det igjen.

Hennes kollega var på opplæring og hadde sin aller første dag på jobb onsdag kveld. De to var på lagret da de oppdaget at to personer var ute i butikken, utkledd med et tørkle over ansiktet, lue og solbriller.

— "Nå blir vi ranet," sa hun andre til meg, forteller Vigsnes.

Ble ranet

27-åringen gikk ut i butikken, og straks hevet raneren kniven mot henne og sa meget bestemt: «Dette er et ran».

— Først trodde jeg dette måtte være tull eller en slags øvelse, men da han kom mot meg med kniven hevet skjønte jeg alvoret, sier hun.

— Hva gjorde du da?

Anette Vigsnes følte både frykt og sinne over å bli ranet. Sinne fordi hun følte det var feigt at de kunne rane et så lett bytte som en avsidesliggende butikk som i Kvås. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg gjorde som på film, tok armene i været, sier hun og humrer.Deretter kom også den andre som var på jobb ut i butikken. Begge ble kommandert til kasseområdet.

— De krevde at vi skulle fortelle hvor alt av tobakk, snus, øl, lightere og penger var. De fylte 2-3 søppelsekker med varene, forteller Vigsnes.

De krevde også alle telefoner, og fikk butikkens to. Men begge ekspeditørene hadde egne mobiltelefoner som ranerne ikke fant.

Hadde frykt

— Jeg ble også sendt ut på lageret for å lete etter mer tobakk, og vurderte å ringe etter hjelp derfra. Men av frykt for at de skulle gjøre min kollega noe lot jeg være. Siden fikk jeg høre at en av dem hadde talt sekunder for å forvisse seg om at jeg ikke var på lagret lengre enn nødvendig, sier 27-åringen.

Da de skulle gå tilbød hun seg å hjelpe med å bære.

— Jeg ville ha dem raskest ut av butikken, forteller hun.

Kunde kom

Mens det foregikk, kom det en kunde i bil. Da sa en av ranerne at hun skulle få vedkommende til å forsvinne, for «ellers ville det smelle».

Ranerne kjørte utfor med den på heia ved Hompland etter ranet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg løp derfor ned til bilen for å advare og så det satt en bekjent der. Jeg fikk sagt til ham at vi ble ranet og at gjerningsmennene stod utenfor butikken. Jeg ba han merke seg bilnummeret, forteller den snarrådige ekspeditøren.

Mot Lyngdal

Inne i ransbilen var det en tredje person hun ikke så om var maskert.

Deretter raste ranerne nedover mot Lyngdal i bil.

— Vi fikk ringt politiet som var her utrolig fort, kanskje ti minutter. De skjønte at ransbilen måtte befinne seg på heia for det er ingen andre fluktmuligheter når de ikke hadde støtt på bilen på fylkesveien, sier hun.

Kjørte i grøfta

Og ganske riktig, ved Hompland hadde ranerne havnet i grøfta og ble arrestert.

Vigsnes forteller om en traurig natt med mye mareritt.

— Men jeg har en flott kjæreste og familie som har tatt seg av meg. Og i dag har kundene vært snille om meg, smiler hun.

Avhørt

Gjerningsmennene var en mann (26) fra Farsund, en mann (34) fra Lyngdal og en mann (29) fra Mandal.

— VI brukte formiddagen på å avhøre vitner, men skal avhøre de tre gjerningsmennene i løpet av ettermiddagen, sa etterforskningsleder Jan Terje Aas til Fædrelandsvennen ved 10-tiden torsdag.