MANDAL: Ifølge den ferske dommen har Returkraft tatt for mye betalt når renovasjonsselskapet Maren har levert avfallet sitt til forbrenningsanlegget. Det dreier seg om seks millioner kroner som Maren har holdt tilbake mens striden har pågått.

Nå får Maren beholde disse pengene. Samtidig må Returkraft skru ned prisene.

— Dette er en viktig seier. Vi har opplevd Returkraft som veldig arrogante siden de er så store og Maren er så små. Derfor er dommen noe som har gjort mye med vårt selskaps selvfølelse, sier Alf Gottfred Møll, daglig leder Mandalsregionens Renovasjonsselskap (Maren).

Han og styreleder Ole Bent Røiseland sier til Fædrelandsvennen at dommen er svært viktig for innbyggerne i Mandal, Lindesnes, Marnardal og Audnedal. De unngår nå en prisøkning på rundt 400 kroner.

Konsekvenser

For Returkraft blir derimot konsekvensen at de går glipp av framtidige inntekter fra Maren. Det kan dreie seg om opptil 30 millioner i kontraktsperioden 2010 - 2020. — Jeg konstaterer at vi har tapt, men har ikke fått satt meg grundig nok inn i saken til å gi noen kommentarer nå, sier styreleder Tormod Vågsnes.

Han har innkalt til ekstraordinært styremøte mandag kveld.

Der vil det bli diskutert hva dommen har å si for Returkraft. Voldgiftsretten har kun konsentrert seg om hvor mye Maren må betale for sitt husholdningsavfall i henhold til den kontrakten de har med Returkraft.

Skulle de andre som leverer til Returkraft nå betale like lite, kan det dreie seg om flere ti-talls millioner som Returkraft vil gå glipp av hvert år.

— Dette er en god, avklarende og riktig dom. Den kan nok brukes i andre sammenhenger for å si noe om hvordan selvkostprinsippet skal forstås når man skal regne ut hvor mye et forbrenningsanlegg kan ta seg betalt, sier Marens prosessfullmektig Bjørn Stordrange.

Voldgift

Følge FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Til liks med de andre renovasjonsselskapene som leverer til Returkraft, har også Maren betalt 1750 kroner for hvert tonn de leverer til forbrenning. De mener prinsippet om selvkost (at de ikke skal betale mer enn det faktisk koster å behandle avfallet) tilsier en pris på rundt tusen kroner.

Men selv med en slik pris, betaler de likevel langt mer enn de ville ha betalt på det åpne markedet. Her kunne de ha sluppet unna med å betale mellom 500 - 600 kroner tonnet.

— Vi angrer på avtalen som ble inngått med Returkraft. En slik avtale hadde ikke blitt inngått i dag, sier styreleder Ole Bent Røiseland.

30 mill

I den perioden uenigheten har vart, mener Maren at Returkraft har krevd rundt seks millioner mer enn de kan i henhold til kontrakten. Disse pengene har de altså holdt tilbake og vil bli brukt til å hindre en videre prisøkning.

For hele kontraktsperioden kan det dreie seg om et beløp på rundt 30 millioner som Returkraft ikke vil ha tilgang til.

Voldgift betyr at begge partene må akseptere avgjørelsen og at det ikke er mulig å anke.