-Hva skal til for å gjenopprette tilliten? spurte påtroppende styreleder i Sjømannskirken, Kjell Nordstokke, i sin avsluttende appell, og forsikret generalforsamlingen at han og det nye styret vil gjøre det de kan for å makte det. Foto: Bjørn Markussen

Etter en redegjørelse fra avtroppende styreleder, Nora Blaasvær, som ikke inneholdt noe om hva som førte til Audun Myhres avgang, var det både tårer og utilslørt irritasjon i innlegg fra delegater til den ekstraordinære generalforsamlingen.

— Jeg føler meg utnytta, sa Anne Margrete Schubert fra Sjømannskirken i Hamburg, og la til:

— Vi er invitert til generalforsamling, vi har reist langt, så får vi ikke vite noe om det som egentlig samler oss.

Retning og ledelse

Historiens første ekstraordinære generalforsamling i Sjømannskirken er avholdt i Thon Hotels ved Flesland i Bergen. Dette var nødvendig etter at hele styret kastet kortene da de ikke lenger var i stand til å håndtere situasjonen som oppsto da Audun Myhre, etter styrets ønske, brått i mars måtte slutte som generalsekretær.

Etter at styret i mars først forklarte at Myhres avgang var begrunnet i ulike syn på utvikling av organisasjonen og ledelse, og senere sa det ikke handlet om utvikling likevel, har de senere lagt tett lokk på all informasjon. I mer enn to måneder har styreleder Nora Blaasvær sagt at hennes «neste arena for å uttale seg i denne saken er generalforsamlingen 14. juni».

I dag, etter en serie innlegg som etterlyste mer informasjon, sier Blaasvær at hun er forhindret fra å fortelle mer fordi hun er bundet av avtalen mellom Audun Myhre og styret som inneholder enighet om gjensidig konfidensialitet.

Blaasvær tok selvkritikk for kommunikasjonen omkring Audun Myhres avgang. Prosessen sa hun ikke noe om, og tok dermed ingen selvkritikk for denne.

— Det stemmer. Det var kun kommunikasjonen jeg beklaget, sa hun til Fædrelandsvennen etterpå.

Litt forståelse

Flere delegater viste forståelse for at det ikke kunne orienteres om personalmessige forhold, men oppfordret styret til «å gi Sjømannskirkens øverste organ innsikt» i eventuelle uenigheter om retning i utvikling av Sjømannskirken. «Dette trenger vi for å ivareta vårt ansvar som generalforsamling,» var et av omkvedene.

Men det ønsket ble ikke innfridd.

— Dette er syltynt. Vi burde fått innsikt i den mulig politiske uenigheten som har ligget bak det som er skjedd, sier Sigurd Skjelsbæk til Fædrelandsvennen i en pause. Han er delegat fra Agder, og i uka som gikk sa han at dersom de ikke fikk mer informasjon, måtte de «reise hjem med halen mellom bena».

Nytt styres oppgave

Før generalforsamlingen ble oppløst, vedtok den et forslag om at det nye styret, så fort som mulig går gjennom alt som er skjedd ved Audun Myhres avgang og «på selvstendig grunnlag» gjør sine vurderinger.

-Hva skal til for å gjenopprette tilliten? spurte påtroppende styreleder i Sjømannskirken, Kjell Nordstokke, i sin avsluttende appell, og forsikret generalforsamlingen at han og det nye styret vil gjøre det de kan for å makte det. Foto: Bjørn Markussen

Nyvalgt styreleder, Kjell Nordstokke, forsikret generalforsamlingen om at dette også er hans intensjon.— Allerede neste uke ber jeg om alle dokumenter i saken overlevert, og vil reise til Bergen for å møte ledergruppen, sa Nordstokke.

Til avslutning la han til:

— Hva skal til for å gjenopprette tilliten? Vi må finne de tiltak som er nødvendig for å bygge tillit, en grunnleggende verdi. Tillit forutsetter ydmykhet.