Slik skal den nye svømmehallen se ut, tilkoblet Venneslahallen og direkte nabo med Vennesla ungdomsskole. Foto: Egerdahl & Nordbø AS
Samtlige politikere som tok ordet presiserte at de var glade for at ny svømmehall vil bli bygget, men Frp og Magne Hunsbedt var tydelige på at det er bekymret for pengebruken. Foto: Henrik Ihme

— En gledens dag for Vennesla. Debatten om ny svømmehall har pågått i 25 år minst, sier ordfører Torhild Bransdal til Fædrelandsvennen.

Noen minutter tidligere gikk flertallets forslag (KrF, Ap og Sp) om ny svømmehall til 130,5 millioner kroner igjennom med 22 stemmer i kommunestyret.

Høyres forslag om å følge rådmann Svein Skisland om å droppe ny svømmehall, og rehabilitere Venneslahallen og dagens svømmehall, ble nedstemt. Det samme gjorde Frps ønske om et samarbeid mellom kommune og private aktører.

Økonomi

Torhild Bransdal sier at økonomien i bygda ikke har vært godt nok stilt til å sjøsette tidenes investering i Vennesla - inntil nå.

— Vi har prøvd lenge, men det har strandet på økonomien. Jeg kan også huske to ulike rapporter om et samarbeid mellom private og kommunen som rant ut i sanden. Hunsfos-gründeren lanserte også seg selv som et alternativ helt på oppløpet, men da måtte vi har startet helt på nytt. Dessuten ønsker vi svømmehallen skal ligge der vi har tenkt, som inkluderer Venneslahallen og nye lokaler for ungdomsskolen, sier hun.Aps Solveig Robstad minnet om at det bare er 7-8 år siden Vennesla sto på den beryktede Robek-lista over skakkjørte kommuneøkonomier, og også partikollega og medlem av byggekomiteen, Liv Lauvsland, var lettet.

— Nå får folk igjen for eiendomsskatten de betaler, sier hun.

Sprengt budsjett

Byggekomiteen har blitt kritisert for forprosjektering, med over fem millioner kroner i konsulentarbeid. Men Torhild Bransdal roser konsulentenes arbeid.

— For det fullverdige prosjektet vi nå har vedtatt, så regnet de seg fram til en pris på 129,6 millioner kroner. Det er 900.000 kroner under hva anbudet ble, og det er beroligende, sier hun.

Slik skal den nye svømmehallen se ut, tilkoblet Venneslahallen og direkte nabo med Vennesla ungdomsskole.Samtlige politikere som tok ordet presiserte at de var glade for at ny svømmehall vil bli bygget, men Frp og Magne Hunsbedt var tydelige på at det er bekymret for pengebruken. Foto: Egerdahl & Nordbø AS

Rådmann Svein Skisland kunne også gi detaljert oversikt over hvor budsjettøkningen med 32,5 millioner kroner skal hentes fra:• 10 millioner fra fond

• 8,7 millioner i lån

• 10 millioner i økt mva. -kompensasjon

• 3,7 millioner i økte spillemidler

Kritisk

Friskt i minne at millionene galopperte da kulturhuset i bygda til slutt sto ferdig til 83 millioner kroner, omtrent 30 millioner mer enn planlagt, var det i opposisjonen skepsis til den store pengebruken.

— Alle er for ny svømmehall, men vi er uenige med kostnadene. Opprinnelig 98,5, og nå 130,5 millioner. Det er en betydelig økning, og det bekymrer oss. Vi ville se på hva private aktører kunne få til i et samarbeid, for å få ned kostnadene. Nå får vi aldri vite hvor mye det kunne vært realisert for, sa Magne Hunsbedt (Frp).

— Jeg blir ikke overrasket dersom det blir overskridelser med et så høyt beløp, sa han.Varaordfører Berit Kittelsen var udelt entusiastisk.

— Ja, det er en stor investering. Men få prosjekter angår så mange som dette. Anlegget vil bli brukt av alle, både svømmere og oss mosjonister. Dette styrker inntrykket av at vi er fremoverlente, at vi har masse tilbud og at det skjer mye i bygda.