Tråkkemaskinene og mannskapene i alpinbakken på Hovden jobber for livet for å ha bakken klar til helga, etter at store snømengder kom på kort tid. Foto: Lasse Sæther
Slik ser det ut på Brokke Alpinsenter, som planlegger åpning fredag 19. desember. Foto: Svenn Brokke
Slik så det ut på Ljosland skisenter torsdag. Her planlegges det å åpne 21. desember. Foto: Eirik Birkeland
Det er mye snø også på Bortelid skisenter. Her planlegges det for åpning 20. desember. Foto: Lasse Liestøl
Slik så det ut på Ålsheia skisenter i Sirdal på onsdag. Der er det åpning til helga. Foto: Øystein Tjørhom
Slik så det ut på Hovden i Bykle i går. Foto: Gro Irene Skjellanger
Slik så det ut på Hovden i Bykle i går. Foto: Gro Irene Skjellanger
Slik så det ut på Hovden i Bykle i går. Foto: Gro Irene Skjellanger

— Dette var som bestilt?

Tråkkemaskinene og mannskapene i alpinbakken på Hovden jobber for livet for å ha bakken klar til helga, etter at store snømengder kom på kort tid. Foto: Lasse Sæther

— Ja, i aller høyeste grad. Det er helt fantastisk, men nå må vi jobbe knallhardt for å rydde opp i tide, sier Sture Christian Pilegård til Fædrelandsvennen.

Mye snø

Tråkkemaskinene går kontinuerlig for å få anlegget klart til helga, etter at det har kommet store snømengder på kort tid.

Se bilder fra skisentrene på Hovden, Brokke, Ljosland, Bortelid og Sirdal i bildeserien over

— De tråkker snøen ned for å lage en fast, solid såle. Det blir fantastiske forhold i helga, med puddersnø og noe helt utenom det vanlige for løssnøkjørerne, sier han begeistret.

Alpinsenteret åpnet forsiktig forrige helg, men bare halve trekket. Fredag åpner alle trekkene på Hovden-sida, og på lørdag starter stolheisen.

— Det blir full åpning på Hovden-siden, mens Breive-siden ikke er helt klar, opplyser Pilegård, som forventer storinnrykk.

— Vi venter godt besøk når forholdene er som nå, ja. Og det snør jo fremdeles! sier han på telefon fra Hovden, hvor det kontinuerlig veksler mellom tett snøfall og opphold.

— Noen steder er det metervis med snø, og noen steder har det blåst mer vekk. Det er nok rundt 70 centimeter her i snitt, sier han, og lover at anlegget skal bli klart.

- Dette snøfallet er en formidabel gave, men prepperne har utfordringer nå, sier han.

Rundt omkring

Etter store snøfall på fjellet natt til onsdag, gjennom dagen og påfølgende natt, fortsatte det å snø ned mot grensa til lavlandet i Agder torsdag.

Og fra fjellet kom meldingene om drømmeforhold for alle som er glade i ski.

Les også:

Torsdag preppet Hovden Løypekjøring løypene både på Hovden Langrennsarena og Bykle lysløype. Snødybden ble rapportert til å være 77 cm.

Og fra Brokke Alpinsenter i Valle kan daglig leder Svenn Brokke melde om 60— 70 centimeter snø på det jevne. Her åpner skitrekket neste fredag.

- Forholdene ser veldig gode ut. Vi har tråkket ned traseene, men må gjøre det igjen før åpning. Da åpner vi helt til topps, sier han.

På Ljosland skisenter i Åseral sier driftsleder Eirik Birkeland at snødybden ligger på rundt halvmeteren, og at det går mot åpning neste søndag.

På Bortelid skisenter, i samme kommune, sier daglig leder Lasse Liestøl at de hadde mistet håpet om åpning neste lørdag.

— Men med en halvmeter snø de to siste døgnene, så ser det bra ut.

På Ålsheia Skisenter i Sirdal forventer de å kunne åpne hovedheisen i alpinsenteret til helga.

Helgeværet

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Aurora Stenmark, opplyser at det blir kaldt og fint på fjellet lørdag.

— Innover i landet blir det en del minusgrader. Her blir det nattefrost de fleste steder, og i fjellet kan gradestokken falle ned mot 7-10 minusgrader, ifølge meteorologen.

— Lørdag kan det komme noe snø i vestlige områder, og fortsatt i høylandet. Søndag kan det komme mer, men under 800- 1000 meter vil nedbøren komme som regn og sludd.- Og temperaturen stiger igjen på søndag. Så det er en del steder der det er snø nå, hvor det kan smelte vekk. Der hvor temperaturen ligger like under null, kan den komme opp på noen plussgrader, sier hun.