Regjeringen går dermed bort fra gamle planer om to nye fengsler. De ønsker ett, stort fengsel.

— Vi ønsker primært store og robuste enheter. Vår anbefaling er derfor å gå inn for ett stort fengsel i Agderregionen. Når vi først setter i gang byggeprosjekter, ønsker vi å gjennomføre de effektivt og raskt, og det skjer best på en plass, sier Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.

Et nytt fengsel vil gi rundt 300 arbeidsplasser. Kostnadene er usikre, men det kan dreie seg om en investering på i overkant av en milliard.

I tillegg til nytt fengsel, legges dagens fengsler i Arendal og Kristiansand ned. Disse to fengslene har i overkant av hundre plasser til sammen. Det er usikkert om disse kan fortsette som fengsler for personer i varetekt.

Store enheter

Det er 1200 i soningskø i Norge. Regjeringen ønsker derfor å etablere 650 nye fengselsplasser i Norge. De fleste av disse vil bli etablert ved at dagens fengsler blir utvidet. Det skjer i Bergen, Skien, Halden og Åna i Rogaland.

Bare Agder får helt nytt fengsel.

— Prosessen med fengsel i Agder er kommet lengre enn andre steder. Gitt de utfordringene som er, sier vil ti Stortinget at det er mulig å komme i gang rimelig raskt i Agder, sier Brein-Karlsen.

Dermed kan det om noen år være klart for en av de største statlige investeringene i landsdelen. Hvis Stortinget sier ja.

— Jeg er strålende fornøyd. Det har vært langsiktig og hard jobbing, og hele landsdelen har stått samlet. Det tror jeg har gitt uttelling, sier Åse Michaelsen (Frp).

Hun satt tidligere i justiskomiteen og er en av stortingsrepresentantene fra Agder som har kjempet for fengsel.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen vil ikke anslå når byggestart kan bli, men sier at det kan skje"om få år". Stortinget skal først behandle meldingen fra regjeringen. Da kan arbeidet med plassering starte.

Så skal Stortinget også bevilge penger over statsbudsjettet.

Kan bli to

Beslutningen om plassering blir trolig tatt av justisministeren. Det er flere alternativer for et nytt fengsel: Lillesand, Evje og Hornnes, Mandal, Hægebostad, Vennesla og Froland.

En utredning fra 2013 har anbefalt at det bygges to fengsler. Denne konklusjonen stiller Agders politimester, Kirsten Lindeberg, seg bak.

— Begge to bør bli ved transportåren E18 og E39 og ligge maksimalt med 20 minutters kjøreavstand til politistasjonen i Arendal og Kristiansand, sier Lindeberg.

Hun mener at uavhengig av om det blir ett eller to fengsler, er det viktig at fengselet ligger nær hovedfartsårene og viktige funksjoner.

Det samme mener domstolen.

— Jeg vil ikke ta stilling til kommune, men fengselet bør ligge sentralt i forhold til europaveien og ikke så langt fra domstolen, sier sorenskriver Ynge Svendsen.

Kommunikasjoner

Gudmund Idsø, direktør i Kriminalomsorgen sørvest, sier de vil legge vekt på gode kommunikasjoner og god tilgang på samarbeidsetater som skole og Nav.

— Det må lokaliseres slik at vi kan gjøre en god jobb på rehabilitering, sier Idsø.

— Betyr det at dere ønsker fengselet nær en av de store byene?

— Det vil jeg ikke gå innpå.

Lettelse

Fengsel til Sørlandet har vært en av de store sakene for stortingspolitikerne fra Sørlandet.

— Det er den prekære situasjonen med mangel på fengselsplasser som er den viktigste grunnen til at dette har vært så viktig. Man skal ikke trenge å frakte fanger rundt eller slippe dem ut på gata. Og så er det ikke så mange store statlige institusjoner som fordeles i hver periode, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som sitter i justiskomiteen.

Daværende justisminister Grete Faremo (Ap) lovet fengsel til Agder allerede under valgkampen i 2013. Regjeringen ønsket en helhetlig plan før de konkluderte, og den har altså kommet.

— Jeg er veldig glad for disse signalene. Dette er forslag vi har etterlyst lenge. Jeg er glad regjeringen ser at forslagene vi hadde var riktige og at de følger opp det vi forslo den gangen, men som ble stemt ned, sier Kari Henriksen (Ap).

Private

Ifølge stortingsmeldingen kan fengselet bygges som offentlig privat samarbeid (OPS). En mulig modell er da at private eier selve bygget, mens Kriminalomsorgen har ansvaret for driften.