— Vi er veldig glade for å ha fått disse 20 stillingene, det er viktig for rekrutteringen til forskningsmiljøet, sier Lauvdal.

De 20 stillingene er 3-årige doktorgradsstillinger, og 50 stillinger har blitt fordelt på de tre nye universitetene i Norge. 20 gikk til Universitetet i Stavanger, 10 til Universitetet i Nordland, og 20 til Universitetet i Agder.

Kom fram i forhandlinger

— Stillingene var ikke med i utkastet til statsbudsjettet som Høyre og Frp la fram, men kom inn gjennom forhandlingene med KrF og Venstre. Vi hørte om at stillingene ble med i budsjettforliket, men visste jo ikke hvordan de ville bli fordelt, sier rektoren.

På landsbasis er det snakk om 100 stillinger, fordelt på forskjellige universiteter og høyskoler. Lauvdal mener stillingene vil styrke forskermiljøet på UiA.

— Det er stadig behov for rekruttering til forskermiljøene, og hos oss er det mange som går av i nærmeste fremtid. Det handler om å bygge opp en stab for oss, selv om det ikke er garantert at disse 20 som vil ta doktorgrad havner hos oss etterpå. På UiA vil de gå inn i våre forskergrupper, og dette vil styrke vårt forskningsmiljø, sier hun.

500 stillinger på fire år

I en pressemelding fra regjeringen sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at stillingene er en del av en langsiktig plan.

— En viktig del av regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning er å trappe opp med 500 nye rekrutteringsstillinger de neste fire årene, og nå tar vi et stort skritt allerede neste år, sier kunnskapsministeren.

Det er foreløpig ikke sikkert hvilke fagmiljøer som får nye doktorgradsstudenter.

— Jeg vil anta at dette vil bli behandlet i vårt første styremøte etter nyttår, i februar. Da vil styret bestemme hvilke fagmiljøer som stillingene skal plasseres i, sier Lauvdal.