— Jeg hører stadig politikere og andre i nabokommunene trekke fram den høye eiendomsskatten vi har i Kristiansand som et argument for ikke å slå seg sammen med oss. Dersom en ser eiendomsskatten for en normalbolig og de kommunale avgiftene under ett, blir imidlertid bildet et helt annet, sier varaordfører Jørgen H. Kristiansen (KrF) i Kristiansand.

Varaordfører Jørgen H. Kristiansen mener Kristiansands innbyggere ved en kommunesammenslåing vil være med å subsidiere de høye kommunale avgiftene i blant annet Iveland. Foto: Kjartan Bjelland

Det er økonomidirektør Terje Fjellvang i Kristiansand kommune som har fått utarbeidet tallmateriale for hva innbyggerne i de sju Knutepunkt Sørlandet-kommunene samlet betaler i vann-, avløp— og renovasjonsavgift (VAR) og eiendomsskatt. Mens Kristiansand isolert sett har den klart høyeste eiendomsskatten for en bolig på 120 kvadratmeter, blir situasjonen en annen om en også legger til de kommunale avgiftene. Da må nemlig innbyggerne i både Birkenes, Vennesla og Søgne ut med mer til kommunen.- Dette er 2014-tall, men i 2015 går det mot en liten reduksjon i eiendomsskatten i Kristiansand. I tillegg er det i budsjettforslaget lagt opp til en økning av de kommunale avgiftene som er litt lavere enn forventet prisstigning, sier Terje Fjellvang.

Økonomidirektøren vedgår imidlertid at satsene for eiendomsskatt ikke er lik over hele kommunen, og at en sentral og kostbar bolig i for eksempel Kvadraturen nok ville ha blitt skattet enda høyere.

Dyrt i Iveland

— At de kommunale avgiftene er høyere i kommuner med spredt bosetning er naturlig, da det er færre å dele på regningen for dyre vannforsyningsanlegg eller renseanlegg for avløp. Ved en kommunesammenslåing blir det da innbyggerne i Kristiansand som vil være med å subsidiere innbyggerne i for eksempel Iveland, argumenterer Jørgen H. Kristiansen.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland mener det er andre faktorer enn avgiftsnivå og eiendomsskatt som er minst like viktig når en skal vurdere fordeler og ulemper med kommunesammenslåing. Foto: tore-andré baardsen

I 2014 betaler hver husholdning i Iveland 11.241 kroner i VAR-avgift (vann, avløp og renovasjon), mens tilsvarende tall i Kristiansand i år er 6683 kroner. Iveland er den kommunen i Knutepunkt Sørlandet som har de høyeste kommunale avgiftene, men også den eneste som ikke har innført eiendomsskatt.Lillesand har i dag de nest høyeste vann-, avløp— og renovasjonsavgiftene, mens kommunen med unntak av Iveland har den laveste eiendomsskatten.

- Mye mer enn skatt

Ordfører Gro Anita Mykjåland i Iveland mener det er altfor tidlig å begynne å snakke om hva slags skatte- og avgiftstrykk innbyggerne i Iveland vil kunne få etter en eventuell sammenslåing med Kristiansand og/eller andre kommuner.

— Hvor stor eiendomsskatt og kommunale avgifter vil bli er bare en av mange faktorer som må tas i betraktning når en vurderer en ny kommunestruktur. Like viktig kan for eksempel gjeldsnivået i hver enkelt kommune være. Arbeidet med å evaluere fordelere og ulemper ved ulike alternativer har ennå ikke kommet i gang. Det som nå står for tur er at hver enkelt kommune bestemmer seg for å utrede ulike alternativer, sier hun.

– Kristiansen misforstår

Ordføreren i Lillesand mener de som snakker om kommunesammenslåing har misforstått fullstendig.

– Varaordfører Kristiansen misforstår når han snakker om kommunesammenslåing. Kommunereformen handler om å bygge helt nye kommuner, og da kan verken skattenivå eller eiendomsskatt i den enkelte kommune legges til grunn, sier ordfører Arne Thomassen i Lillesand.

Han sier at dersom det skal bli aktuelt for Lillesand å inngå i en ny storkommune, er det en klar forutsetning at innbyggeren betaler mindre avgifter og eiendomsskatt.

– Den eneste grunnen til at vi har en liten eiendomsskatt i Lillesand er at ønsket om å bruke disse pengene til å få en bedre skole. Det må være en klar forutsetning for å etablere en storkommune i regionen at en klarer å ta ut stordriftsfordeler, sier han.