— Dette er kontroversielle forslag. Ingen synes det er enkelt å legge ned skoler, men samtidig skal elevene ha et godt og forutsigbart skoletilbud, sier Sally Vennesland, gruppeleder i Høyres fylkestingsgruppe.

De kommende ukene skal partiene bestemme seg for hvilke skoler i Vest-Agder som skal overleve og hvilke som skal legges ned.

Fylkestinget skal ta sin beslutning i desember. Administrasjonen foreslår å legge ned skolene i Kvinesdal, Vanse og enten Farsund eller Lyngdal. I tillegg ryker Søgne. (se fakta)

Les også:

Slutt for Søgne

I Kristiansandsregionen har diskusjonen stått om det skal bygges ny videregående på Tangvall eller om man skal ta veksten på andre skoler i regionen.

I forslaget blir det ingen ny skole på Tangvall.

Det skal ikke bygges noen ny videregående skole på Tangvall og tilbudet ved dagens skole flyttes. Det foreslår fylkesrådmannen. I desember skal fylkestinget ta den endelige avgjørelsen om det blir ny videregående i Søgne. Foto: Søgne kommune

Naturbrukslinjen blir foreslått flyttet til en større videregående skole i distriktet.— Søgne videregående har selv sagt at det er behov for større skole og vil etablere den på Tangvall. Vi har kommet fram til at vi skal beholde naturbruk i Vest-Agder, men at veksten tas andre steder, sier utdanningssjef Arly Hauge.

Forslaget som legges frem viser at det er gode muligheter for utvidelse både i Kristiansand og i Vennesla for å overta både naturbruk og teknisk industriell produksjon (TIP) som i dag ligger i Søgne.

De kommer likevel ikke med noen klar anbefaling om hvordan Søgne kan fortsette som praksisarena. Dette vil de komme tilbake til i 2015. Les også:

Tre skoler ryker

I Lister blir forandringene minst like dramatiske. I dag er det en felles skoleledelse og fem studiesteder. Både Kvinesdal og Vanse blir lagt ned i forslaget.

Dette er kontroversielle forslag. Ingen synes det er enkelt å legge ned skoler, men samtidig skal elevene ha et godt og forutsigbart skoletilbud.

I tillegg mener fylkesrådmannen at man kun trenger en skole i østre del av Lister: Enten Lyngdal eller Eilert Sundt videregående skole i Farsund.

— Ved å slå sammen de to skolene, får vi en skole med 600 elever. Da får vi en god blanding av studiespesialisering og yrkesfag som i dag er delt mellom flere studiesteder. Derfor ser vi en gevinst i at de slår seg sammen, sier Arly Hauge.

Fylkeskommunen vil komme tilbake med en egen sak neste år om hvilken av de to skolene som fortsetter.

Kontroversielt

I Høyre vil ikke Sally Vennesland forskuttere hva de kommer fram til, men legger ikke skjul på at det blir en krevende sak både når det gjelder Lister og Søgne.

— Det er selvsagt kontroversielt å legge ned en skole. Søgne kommune har regnet med at det ble en utvidelse i Søgne etter at vi ble ferdige i Mandal, og har også hatt god grunn til det. Det er det som har vært planen, sier Vennesland.

I Frp tror gruppeleder Christian Eikeland at politikerne dropper de mest dramatiske forslagene.

— Det vil ikke overraske meg hvis vår gruppe sier at det skal bygges ny skole på Tangvall, men jeg kan ikke forskuttere noe.

Han tviler også på at det kun blir to skoler i Lister. Også Vennesland peker på at det er alternativer.

— Et alternativ er tre studiesteder, men det er for tidlig å si hvor vi lander.