LINDESNES: – Som ren rutine setter vi oss ned etter en alvorlig ulykke som denne for å se om noe bør gjøres. Vi må se under hvilke forhold ulykken skjedde, som føreforhold, bilen, føreren og så videre, sier veisjef i Vest-Agder Johan Mjaaland.

Det var fredag kveld at rogalandsbilen kom vestfra mot øst. I bunnen av bakken på nye E 39 i Fardal fortsatte bilen tvers over rundkjøringen og fortsatte over jordvollen før den landet på takket i bekken. 28 år gamle Christer Cave fra Stavanger omkom. En 37-åring fra Polen, som også var med i bilen, slapp unna med lettere skader.Det er 80 kilometers fartsgrense på stedet, men 30-40 meter fra rundkjøringen blir det 60-grense. Rundkjøringen, som er midlertidig, har avkjøring på 90 grader til fortsettelsen av E 39. På et tidspunkt skal den nye E 39 fortsette rett fram mot Tarvannet.

Mjaaland har ikke noen formening om sikkerhetsforholdene på stedet nå.

– Vi vil vurdere eventuelle forbedringer, som rumlefelt, bedre rydding og bedre skilting, sier Mjaaland.

Bråbremsing

Ordfører i Lindesnes Janne Fardal Kristoffersen, bor rett ved denne E 39-strekningen. Hun kan se rundkjøringen.

– Jeg hører innimellom bråbremsing i bunnen av bakken, så for noen kommer rundkjøringen brått på, sier hun.

Hun forteller at hun en gang så en lastebil fortsette rett fram på veien som går mot Gåsestein før den stanset og snudde.– Det gikk jo bra, den klarte tydeligvis ikke svingen til venstre, sier Kristoffersen.

Men hun ser fram til at rundkjøringen fjernes. Det skjer når Stortinget vedtar en fortsatt utbygging av E 39 fra Fardal mot Vigeland.

– Jeg har fått signaler om at pengene kommer ved revidert statsbudsjett senere i år med byggestart i 2014. Det er ikke et øyeblikk for tidlig, sier ordføreren.

Sett kappkjøring

ULYKKE: Ulykkesbilen kjørte over rundkjøringen på E 39 bak jordvollen på bildet, hoppet omlag 60 meter nedover og traff til slutt bekken. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun forteller også at hun fra sitt stuevindu har sett biler kappkjøre på strekningen og da mellom rundkjøringene på toppen og bunnen av bakken.– Det er ille. Jeg har aldri sett biler kjøre så fort som jeg har sett her, sier ordføreren.

Lensmann Dag Helge Engeland er enig i at rundkjøringen kan komme brått på, og at det bør vurderes bedre varsling.

– Men hvor mye man skal gjøre på dette som er en midlertidig veiløsning, vet jeg ikke. Det har så vidt meg bekjent ikke vært flere ulykker enn denne siden veien ble åpnet for to år siden, i alle fall ikke så alvorlig som denne, påpeker han.

Teknisk undersøkelse

Hva angår ulykken fredag, har teknikere undersøkt stedet i helgen. Det er ikke konkludert med hva årsaken kan være, og det skal heller ikke være mistanke om promille.