KRISTIANSAND: — Pøbelprosjektet har hatt en eksplosiv økning de siste årene. Nå ønsker vi å komme i gang i Kristiansand og hjelpe ungdommer her til å satse på drømmene sine, forteller pøbelideolog Eddie Eidsvåg i Pøbelprosjektet.

For 16 år siden begynte han sitt arbeid for å hjelpe unge drop-outs til et bedre liv. Han drev da et bakeri i Rogaland og tok inn sju ungdommer, som hadde kommet galt ut. Siden den gang har det ballet på seg. I 2007 ble Pøbelprosjektet en heltidsgeskjeft.

Gjennom Nav tilbyr prosjektet et opplegg for ungdom mellom 16 og 30 år, som har falt utenfor arbeidsliv og utdanning.

90 prosent fullfører

På Sørlandet er Pøbelprosjektet i dag etablert i kommunene Søgne, Lillesand, Birkenes, Grimstad og Arendal.

I løpet av de to siste årene har 277 personer meldt seg på prosjektet i disse kommunene. Av disse er 241 på vei inn i arbeidslivet eller i utdanning.

— Nesten 90 prosent fullfører opplegget vårt og får orden på livene sine, sier Eidsvåg.

Spiller data

Han forteller at mange av ungdommene som går inn i Pøbelprosjektet har falt helt utenfor samfunnet.

— Som regel sitter de i en kjeller og spiller data hele natta, så sover de på dagen og går ut på kvelden og gjør pøbelstreker, sier Eidsvåg.

Mange av dem bruker mye rusmidler.

Anbudskonkurranse

Før jul lyste Nav i Kristiansand ut en anbudskonkurranse, hvor de ønsker tilbud på avklaringskurs til sine unge brukere.

— I Kristiansand ligger vi høyt på unge som søker økonomisk sosialhjelp. Vi skal nå i gang med en praksis hvor alle disse skal avklares i forhold til tilbakeføring til skole eller til arbeid, sier leder Elisabeth Engemyr i Nav Kristiansand.

Anbudsfristen går ut nå i januar.

— Dette er noe vi har veldig lyst til å komme i gang med så snart som mulig, sier Engemyr.

- Mange forespørsler

Eddie Eidsvåg ser på dette som en mulighet til å starte Pøbelprosjektet i Kristiansand. Mandag var han på Sørlandet for å levere et tilbud til Nav.

— Vi har fått mange forespørsler fra Kristiansand om vi kan starte opp her i byen. Det er også mange bedrifter som er på oss fordi de ønsker å bidra i prosjektet, sier Eidsvåg.

Han mener imidlertid det ikke er så viktig om Pøbelprosjektet eller et annet tilbud får tilslaget.

— Det er det samme hvem som leverer tjenestene. Det viktigste er at det blir gjort noe for å hjelpe denne gruppa med mennesker, sier pøbelideologen.

I Vest-Agder er det kun i Søgne at Pøbelprosjektet er etablert. Eidsvåg sier de også jobber for å starte tilsvarende opplegg i Lister-regionen.

— Det er Nav som bestemmer om de ønsker våre kurs. Men vi er klare, sier Eidsvåg.