KRISTIANSAND: — Den unge kvinnen er en helt, slår Petter Sandell fast. Han er etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon og sier kvinnen har utvist stort mot da hun reddet gutten fra ytterligere vold.

49-åringen har forklart i avhør at grunnen til at han dro den forslåtte og blodige gutten inn i leilighetsbygget, var for å ringe foreldrene hans. Mannen blir sannsynligvis sluppet fri tirsdag ettermiddag. Uten å kjenne 14-åringen, har han gått med på besøksforbud, etter krav fra guttens foreldre.

- Hadde grunn

14-åringen sto på skateboard sammen med flere kamerater i nærheten av leilighetsbygget i Syd-Kvadraturen i Kristiansand sentrum, da den irriterte naboen på 49 år kom ut.

— I avhør erkjenner han å ha vært irritert over støy fra skaterne, forteller Sandell.

— Angrer han på at han gikk løs på gutten?

— Etter å ha tilbrakt noe tid hos politiet, gjør han forsåvidt det. Men i avhør fremholder mannen at han hadde grunn til å være provosert, sier Sandell.

— At han hadde grunn til å slå gutten?

— Han mener han hadde grunn til å reagere. Men han erkjenner straffskyld, og innser vel dermed at han gikk over streken, sier Sandell.

Slått, sparket og kvalt

49-åringen har i avhør innrømmet at han slo gutten så kraftig at han falt blodig i bakken.

— I hovedtrekk erkjenner han straffskyld. Men det er noe motstrid i forklaringene til siktede og vitnene om detaljene i det som skjedde. Om hvor mange ganger han har slått gutten. Han nekter også for å ha sparket gutten. Mens vitnene er klare på dette punktet, sier Sandell.

— Mens gutten lå på bakken, forteller vitnene at han ble dratt liggende etter tøyet langs asfalten, slik at han fikk vanskelig for å puste. Siktede har da forsøkt å dra gutten inn hovedinngangen i leilighetsbygget. Også her er det motstrid i detaljene i forklaringene som er gitt fra vitnene og siktede, sier Sandell.

— Hvorfor trakk 49-åringen gutten inn mot leiligheten?

— Det er noe motstrid i forklaringene der. Vitnene sier de fryktet at han ville bli utsatt for mer vold. Selv forklarer mannen at han ikke hadde til hensikt å utøve mer vold. Han sier han skulle kontakte foreldren til gutten. Dette mens han blødde kraftig fra nesa. Det hadde neppe falt heldig ut, bemerker Petter Sandell.

Reddet av ung kvinne

14-åringen ble sendt til akuttmottaket ved sykehuset, kraftig forslått i hodet, ansiktet og i en arm.

— Det var altså en ung kvinne som griep inn og stoppet volden mot gutten. Hun har gjort en heltemodig innsats, og sørget for at volden begrenset seg i forhold til hva som kunne skjedd. Hun har utvist en prisverdig innsats, sier Sandell.

Kvinnen kom tilfeldig forbi og så den godt voksne mannen slå løs på den mindreårige gutten.

— Hun oppfattet instinktivt hva som skjedde, og grep inn. Hun var virkelig modig, slår Sandell fast.

Kvinnen ropte etter 49-åringen. Kommanderte ham til å stoppe og krevde svar på hva han holdt på med. Deretter tok hun tak i jakka til mannen

og ba ham stoppe. Deretter dyttet hun mannen inn hovdinngangen og lukket døren slik at han ikke kom ut.

— Om hun holdt igjen døra slik at han ikke kom ut, eller om mannen besinnet seg og valgte å la være, vet vi ikke, sier Sandell.

Etterforskes videre

14-åringen skal avhøres fredag i et såkalt tilrettelagt avhør i Barnehuset. Gutten ble utskrevet fra sykehuset tirsdag.

— Vi har konkludert med at det heldigvis ikke er alvorlige skader på gutten. Det er snakk om sår, skrubbsår og blod fra nese, opplyser Sandell.

Politiet har avhørt vitnene til volden, og etterforsker også opplysninger om at tilsvarende tildragelser skal ha funnet sted for et år siden.

— Det har vært antydet at politiet har mottatt tilsvarende melding for ett års tid siden. Da skal en person i dette området ha tatt tak i en person utenbysfra, som varslet en anmeldelse. Men forholdet skal ikke ha bli anmeldt. Disse opplysningene har ikke latt seg verifisere ennå, sier Petter Sandell.