Kristiansand kommune mener utslippene i Studebekken er uheldig for fisken, men at de ikke er giftige. De bekrefter også at eieren av deponiet har ønsket å gjøre avbøtende tiltak, men at dette har stanset opp på grunn av saksbehandlingen. Foto: Tore André Baardsen
Det planlagte pukkverket skal ligge like ved E 18. Siden kontrollutvalget nå undersøker det de mener kan være forurensing, har bystyret bestemt at de vil vente med å si ja til et pukkverk her. Foto: Tore André Baardsen
Leder i Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen, mener det er uakseptabelt med både pukkverk og deponi i Studedalen. Foto: Tore André Baardsen
PAPIR - Studedalen pukkverk.ai

— Vi er redd for at avrenning skal ha konsekvenser for både bekkeløp og for livet i Isefjærfjorden. Derfor må vi være veldig nøye på at alle regler er blitt fulgt, sier Birte Simonsen (Miljøpartiet), nestleder i kontrollutvalget.

I forrige uke vedtok de en full undersøkelse av hva som skjer ved deponiet som Leif Hodnemyr Transport driver i Studedalen. Dette ligger på grensen mellom Kristiansand og Lillesand.

Kristiansand kommune mener utslippene i Studebekken er uheldig for fisken, men at de ikke er giftige. De bekrefter også at eieren av deponiet har ønsket å gjøre avbøtende tiltak, men at dette har stanset opp på grunn av saksbehandlingen. Foto: Tore André Baardsen

Kontrollutvalget har fått tilsendt bilder fra naboer i området som viser at vannet som renner fra Studebekken og ut i Isefjærfjorden er svært grumsete.

Da Fædrelandsvennen var der onsdag, så vi også fisk som svømte i det grumsete vannet.

— Det ser ut til å være en utvasking av leire fra deponiet. Det er ikke giftig, men det er ikke bra for fisken at det er leirpartikler i vannet, sier Marianne Bliksås, miljøvernrådgiver i Kristiansand kommune.

Utvasking av finstoff fra leire kan påvirke gyteområde for fisk og skade leveområdene for bunndyr.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Konsekvenser

Hos Leif Hodnemyr AS som driver deponiet LH Tippen, sier transportleder Karl Skeie at det kun er fargestoffer fra leire som har havnet i bekken. Han sier også at de er klar til å gjøre avbøtende tiltak så snart de får klarsignal fra kommunen. Dette bekrefter også Kristiansand kommune.

Likevel kan den misfargede bekken få konsekvenser. Det er nemlig planlagt et pukkverk i samme område. Avrenning fra både pukkverket og deponiet vil havne i Studebekken og senere i Isefjærfjorden.

Siden saken i kontrollutvalget blir sett på som en varslingssak, har også bystyret bestemt seg for å utsette vedtaket om pukkverk.

— Dette er helt feil sted å legge et slikt tiltak. Det vil være stor avrenningsfare til vassdragene både fra deponiet og fra et pukkverk. Vi ser allerede nå hvordan det ser ut ved store regnfall, sier Peder Johan Pedersen, leder av i Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Han mener også at et pukkverk vil bety store naturinngrep i et viktig naturområde.

- Bare leire

Ved deponiet LH Tippen mener Karl Skeie at de som nå protesterer bruker avrenningen fra deponiet som et middel for å hindre pukkverket.

Overvann har tatt med seg leire ut i bekken. Men det er rent fargestoff.

— Det som har skjedd er at overvann har tatt med seg leire ut i bekken. Men det er rent fargestoff, sier Skeie.

De har planene klare for avbøtende tiltak, men disse er ikke endelig godkjent av Kristiansand kommune.

Ifølge Marianne Bliksås er bakgrunnen er at deponiet skal overtas av nye eiere.

Lite tillit

Svaret fra kommunen er ikke godt nok for Naturvernforbundet som sammen med naboer i området er svært kritiske til både deponi og pukkverk.

Det planlagte pukkverket skal ligge like ved E 18. Siden kontrollutvalget nå undersøker det de mener kan være forurensing, har bystyret bestemt at de vil vente med å si ja til et pukkverk her. Foto: Tore André Baardsen

— Når vi ser hvor dårlig Kristiansand kommune har fulgt opp det som har skjedd ved deponiet, er det grunn til å være bekymret. Selv om det som nå blir sluppet ut i elevene ikke er giftig, er det likevel uheldig, sier Peder Johan Pedersen.

Pukkverk utsatt

Daglig leder i Ringknuten Pukkverk, Karsten Reme, mener det ikke er noen grunn til å frykte utslipp fra et nytt pukkverk i Studedalen.

— Vi har planlagt dette i en årrekke, så konsekvensutredningen er ganske omfattende og vi mener vi har alt på det rene, sier Reme.

De kommer blant annet til å etablere store basseng der støvet faller til bunns i stedet for å renne ut i bekken.

Planen er at Ringknuten Pukkverk skal flytte til Studedalen når det er tomt på Ringknuten. Karsten Reme regner med å få planene godkjent når de igjen kommer opp i bystyret.

Rett

Leder i kontrollutvalget, Vidar Kleppe (Dem), mener det var helt rett av bystyret å utsette saken.

— En slik beslutning blir tatt for all fremtid. Da er det en selvfølge at det skal sjekkes ut slik at politikerne ikke tar beslutningen på et sviktende grunnlag, sier Kleppe.