Saksordfører for sykehussaken i fylkestinget, KrFs Thore Westermoen, sa at fylkespolitikerne nå har vært gode ombudsmenn for befolkningen.
Vidar Kleppe ledet seg over enstemmighet, men mener det er nå kampen for sykehusene på Agder egentlig begynner.

— Det er et samlet fylkesting som uttaler seg som ombud på vegne av befolkningen. Veldig gledelig at vi samarbeidet oss til enighet i denne saken, sa saksordfører for sykehussaken og fylkesvaraordfører, Thore Westermoen (KrF).

— Dette er vårt svar til sykehusets langtidsplan, men også til Nasjonal helseplan som helseministeren utreder. Dette er vårt tydellige svar, som vil bli lyttet til både i helseforetaket og i helsedepartementet, sa Westermoen under debatten som varte en drøy time.

Fylkestinget ber også om at Sørlandet sykehuset stopper den planlagte reformen av rus- og psykaitribehandling fra senger og dagtilbud til ambulante hjemmetilbud.

Høyre ble det siste partiet som gkk inn for tre sykehus. Ordførerpartiet ønsket lenge å uttale seg vagere. Men for halvannen uke siden jobber fylkespartiene seg fram til en felles innstilling i sykehussaken.

Her er mer om hva gruppelederne for de ulike partiene i fylkestinget sa under debatten på Rosfjord Hotel i Lyngdal tirsdag.

Anne Margrethe Larsen (V): - Det er en svært viktig sak for landsdelen vi har på høring i dag. Målet er likeverdig helsetilbud med høy kvalitet. Det vil skje masse teknologisk, men helseforetaket glemmer at det bor mennesker i landsdelen som også vil mene noe. Selvsagt skal vi se på nye løsninger. Men i teknologien finnes også et hav av muligheter til å bygge på det vi har. Hvorfor rive ned lokalsykehus? Jeg forstår ikke det.

— Fra min region, Flekkefjordsregionen, er vi svært undrende til at sykehuset har lagt fram tre modeller, samtidig som sykehuset konkluderer med ett sykehus før planen har vært på høring. Merkelig fremgangsmåte.

— La oss utvikle kvalitetene på de sykehusene vi har. Det er ventelister r i Kristansand. Endelig har de begnt å sende til operasjoner i Flekkefjord. Merkelig at ene veien er så mye lenger enn andre veien mellom Flekkefjord og Kristiansand. Jeg vil også minne om samfunnsansvar. Sykehuset i Flekkefjord har 450 årsverk og sysselsetter over 500 mennesker fra heke Lister. Det er en stor og viktig arbeidsplass. Det må også helseforetaket ta ansvar for. La meg avslutte med dette: Det er ikke verdig at kvinner fra vest skal føde i politibiler i et kryss på E 39. Det ville skjedd oftere med ett sykehus.

Vidar Kleppe, (Dem): - Sykehusplanen er en av de viktigste sakene vi kan utøve innflytelse over. Jeg har forsøkt å ta opp tre sykehus flere ganger, uten å lykkes. Presset fra folk i vårt fylke har heldigvis gjort at Høyre, som siste parti, sluttet seg til tre sykehus. Det gir tyngde.

— Men det er nå jobben begynner, ærede fylkesordfører, overfor SSHF og regjerinngen. Det er nå dere skal slåss for gjennomslag. Jeg har vært opptatt av sykehusstruktur i flere tiår. Flekkefjord sykehus er juvelen i sykehusstrukturen på Agder. Nå ser vi politikere i Aust-Agder også slutter opp om tre sykehus. Unikt og bra. Med enstemmig vedtak gir vi sykehusdirektør Olsen ryggdekningen han trenger: Tre sykehus på Agder. Nå kan han sette inn sin stilling på å få tre sykehus. Godt jobba alle. Jeg er glad Høyre kom til fornuft og inn på den rette vei til slutt:

Sigmund Oksefjell (Sp): - En av Agders aller viktigste saker er sykehusplan 2030. Vi må se på trygghet for hele befolkningen, ikke bare tenke økonomi. Vi sier tre sykehus, også i Arendal. Dette roer ned mye i landsdelen, og vil skape store, nye muligheter.

— Sykehusplanen ble fort en strukturplan og ikke en utviklingsplan. De konkluderte med ett sykehus nesten med en gang, til stor skuffelse. Sjelden blir jeg provosert, men da sykehusetsprosjektleder Per Torgersen sa vi drev risikosport hvis ikke gikk for ett sykehus, ble jeg irritert.

— Det er politikerne som skal styre, vi skal ikke trues. Tre sykehus er best og lurest for innbyggerne i denne landsdelen. Vi rokker ved hele samfunnstrukturen hvis sykehus legges ned.

Sølvi G. Thomassen (SV): - Bra samarbeid i fylkesutvalget. Det er utrolig viktig at vi alle står sammen og sier klart fra om sykehusstruktur. Vi ønsker et helsetilbud i hele landet. Dessverre ser vi stor grad av sentraliisering, som skaper utrygghet i mange lokalsamfunn.

Sally Vennesland (H): - Lite engsjerer sørlendingene som sykehus. For Høyre vært viktig å ta denne saken på alvor. Vi har derfor kjørt interne prosesser. Høyre i begge fylkene har samarbeidet. Vi valgte også å vente med å konkludere til vi hadde all relevant informasjon.

— Med risiko-analyse og annet på bordet, var vi klare til å konkludere. Vi må sikre et best mulig helsetilbud for den samlede befolkning på Agder. Vi snakker om antall sykehus, men vi er også opptatt av å styrke psykiatri.

— I Høyre er vi klare på tre ulike sykehus på Agder. Vi slår ring rundt dagens lokalisering, og sykehuset i Flekkefjord må ha fødeavdeling og akuttkirurgi. Samtidig må hvert sykehus utvikle sin egenart og spesialitet. På den måten sikrer vi Agder et best mulig helsetilbud.

— Vi svarer nå på en underveis-høring. Saken kommer tilbake om ett år. Derfor gledelig at vi er tverrpolitisk enige. Det er utrolig viktig for vår landsdel. I Høyre funderer vi på hva regionalt helsesenter er, og vi lurer på innholdet i lokalsykehus. Sentrale myndigheter må definere, så vi slipper misforståelser og utrygghet i lokalsamfunnene.

Christian Eikeland, gruppeleder Frp: - Det tok noen måneder før vi ble enige, men heldigvis ble vi det. Da kan vi presse slik en regional aktør som fylkeskommunen skal gjøre. Nå kan vi presse regjering og storting. Fra fakkeltoget i Flekkefjord i februar har det gått lang tid. Vi kunne avklart støtten til lokalsykehus lenge før. Merkelig at noen må vente på utredninger. Vi venter jo ikke på veiplaner før vi sier at E 39 er viktig. Men enden er god. Nå står vi sammen om tre sykehus. Firefelts E39 betyr ikke at vi kan ha færre sykehus. Nei, veien vil gi befolkningsvekst. Da trenger vi tre sykehus enda mer. Samtidig øker antall eldre. Da må vi ha nærhet og trygghet i hele Agder, ikke bare på midten.

— Jeg har også merket meg at prosjektleder Per Torgersen mener vi driver risikosport. Jeg kan love ham at jeg som Frp,er hat drevet med mye større risikosporter enn å kjempe for godt føde- og akuttsykehustilbud i hele landsdelen. Hvis han mener dette er risikosport, bør han finne seg annet å gjølre.

Terje Damman, fylkesordfører:

— Jeg ber Eikeland forholde seg til dokumentet. Sykehusdirektør kan håndtere sine ansatte, ber om respekt for det.

Torill Runden, gruppeleder Ap: - I Ap har vi årsmøtevedtak på tre sykehus. Det er Sørlandet sykehus som har gjort dette vanskelig. De satte i gang en prosess uten bred medvirkning fra kommunene og fylkeskommunene. Kommunene ble nødt til å lage en speilmelding hvor kommunene fikk fram sine syn. Da vi eidesykehusene, fant vi fram til en struktur med tre likeverdige sykehus. Vi trodde det var godt og fremtidsrettet. Vi ble usikre, men nå skjønner vi at vi ikke tok feil. Noen andre tok feil. tre sykehus sikrer befolkningen trygghet og nærhet til helsetilbud.

— Jeg har kjøpt hus i Danmar. I Danmakr er det sykehus både i Hjørring, Brønderslev og Fredrikshavn, mens det er univeristetssykehus i Aalborg, alle med mindre avstand mellom hverandre enn vi har mellom sykehusene på Sørlandet.

— I denne saken er vi ombud på vegne av befolkningen. Og nå tror jeg befolkningen synes vi er gode ombud.