I forrige uke tok førsteamanuensis ved Universitetet i Agder Anne Wenche Emblem bladet fra munnen i Fædrelandsvennen og kritiserte både sykehusansatte og politikere som kjemper for å beholde tre sykehus på Sørlandet.

Hun har doktorgrad i helseøkonomi og fortid i sosial— og helsedepartementet. Hun har også jobbet i klinikkledelsen ved Sørlandet sykehus.

Les også:

Reaksjoner

Dette skapte voldsomme reaksjoner, og Sigmund Kroslid, tidligere ordfører i Flekkefjord og leder av aksjonskomiteen for bevaring av lokalsykehuset, var blant dem som reagerte.

Les også:

Fædrelandsvennen inviterte dem begge til debatt i tv-studio mandag.

Og Emblem opprettholdt sin påstand om at sykehusansatte skyver pasientene foran seg i kampen for å beholde arbeidsplassene sine i Flekkefjord og Arendal.

— I stedet for å spille på følelser burde man ta fatt i de konkrete premissene og diskutere dem, sa hun.

— Dette handler ikke om følelser, sa Kroslid og viste til høringsuttalelsen der det stilles spørsmål ved flere av elementene i Utviklingsplan 2030. Les også:

Begrenset sum

Emblem tok utgangspunkt i at Sørlandet sykehus har en begrenset sum med penger, og at målet er å gi mest mulig helse til flest mulig på Sørlandet, og tenke mest på Flekkefjord eller Arendal.

Kroslid mener det er feil å alltid tro at store sykehus er bedre enn små sykehus, og viser til to professorer som har analysert dette og kommet til samme konklusjon.

Dette handler ikke om følelser.

Tirsdag arrangeres en bredt anlagt sykehuskonferanse hele dagen i Flekkefjord. Den er i regi av Flekkefjord kommune og Aksjonskomiteen for Flekkefjord Sykehus.

Der kommer blant andre professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark som har ledet arbeidet med rapporten «Helsereformer på feil premisser». Den konstaterer at det verken er forskjeller på pris eller kvalitet mellom store og små sykehus.

Les også:

Kjøretid

Kroslid la i debatten også vekt på at det blir lang kjøretid fra Flekkefjord til Kristiansand dersom sykehuset blir lagt ned.

Til det svarte Emblem at folk flest, når de eller deres pårørende blir syke, gjerne kjører litt lenger for å få den best mulige behandlingen.

På sykehuskonferansen kommer dessuten professor Morten Øygaard fra Universitetet i Agder, klinikksjef Geir Bøhler ved Sørlandet sykehus og overlege Marcus Gurgen ved sykehuset i Flekkefjord. Han har markert seg i aksjonen for å beholde sykehuset i vest.

Folkemøte

På kvelden arrangeres det igjen folkemøte i Ueneshallen. I februar stilte rundt 5000 mennesker i fakkeltog og på folkemøtet samme sted.

Kroslid sier til Fædrelandsvennen at det ikke er lagt opp til noe fakkeltog denne gangen.

— Vi må ikke brenne alt kruttet på en gang. Men jeg er sikker på at vi kommer til å fylle Ueneshallen med plass til 800 mennesker, sier han.

De fleste av de som deltar på konferansen på dagtid, blir også med på kveldstid, men det blir i følge Kroslid et noe mer folkelig preg på det arrangementet.