KRISTIANSAND: – Det ble jo en del kjøretimer, men det var verdt alle pengene. Jeg hadde en grei og tålmodig kjøreskolelærer, som var flink til å lære fra seg, sier Elsa Brit Solheim.

Kjøreskolelæreren som 75-åringen sikter til er Leif Erik Svensen i RMB Trafikkskole. Han sier at Elsa Brit Solheim er den klart eldste eleven han har hatt siden han begynte som kjøreskolelærer på slutten av 70-tallet.

Kjørelærer skeptisk

– Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk da hun som 74-åring ringe for å høre om mulighetene for å ta kjøretimer. Else Brit Solheim viste seg raskt å være en frisk og våken kvinne, som i løpet av året viste jevn og god framgang bak rattet. Det ble jo noen kjøretimer, men hun er på langt nær den eleven som har hatt flest, sier Leif Erik Svensen.

SKRYT: Kjøreskolelærer Leif Erik Svensen er godt fornøyd med sin godt voksne elev, Elsa Brit Solheim. Foto: Torstein Øen

Elsa Brit Solheim har bodd det meste av sitt voksne liv i Bergen, der hun sammen med sønnen fremdeles driver et firma som arbeider med industridesign. Det var først etter at hun for halvannet år flyttet til Kristiansand at behovet for å kjøre bil meldte seg.– Jeg har en venn som er litt dårlig til beins, og fant ut det kunne være greit å bytte litt på å kjøre bil. Vi har kjøpt oss en bil sammen og fram til jeg fikk førerkortet selv, har han øvelseskjørt med meg. Det har blitt mange turer både på motorveien til Grimstad og i rundkjøringene ved Sørlandsparken, forteller 75-åringen.

Snøstorm

Elsa Brit Solheim fylte 75 år 20. desember, og hadde håpet å skulle få førerkortet mens hun ennå var 74 år. På den planlagte oppkjøringsdagen var det imidlertid fullt snøkaos på Sørlandet, og biltilsynet utsatte samtlige oppkjøringer.

– Jeg regnet ikke med å stå på første forsøk, men sensor hadde ikke mye å utsette på kjøringen min. Oppkjøringen skjedde på Søm, Tinnheia og forbi Dyreparken på E 18, sier hun.

Sertifikatet er på vei i posten, men Elsa Brit Solheim har fått en midlertidig kjøretillatelse. På et skjema har sensoren fra trafikkstasjonen skrevet sin dom. Det står det blant annet at hun under oppkjøringen hadde bra plassering, holdt stødig kurs og tok nok hensyn til andre trafikanter i kryss og rundkjøring.

Automatgir

– Jeg valgte å ta førerkort for automatgir og må jo innrømme at jeg liker best å kjøre i dagslys. På motorveien til Grimstad er jeg sjelden over 90 kilometer i timen, men der er det jo flere kjørefelt og greit for de som har det travelt. Jeg ønsker å være en hensynsfull bilist, og kommer til å være påpasselig med å slippe andre biler forbi, sier hun.

Elsa Brit Solheim innser at hun i sin alder kanskje ikke har like god reaksjonsevne som unge bilister, men håper hun kan kompensere dette med å være ekstra overvåken og forsiktig. Hun viser til at fartsglade unge menn er overrepresentert i trafikkulykker.

– Nå har jeg tatt førerkortet for første gang som 75-åring, men jeg tror mange eldre kan ha nytte av å ta et oppfriskningskurs. Trafikkbildet har tross alt endret seg mye de siste årene, sier Elsa Brit Solheim.