KRISTIANSAND: KrF-profilen ble vraket som stortingskandidat av sitt eget fylkeslag, Vest-Agder KrF. Men nylig kunngjorde Dagrun Eriksen at hun tar gjenvalg som nestleder.

— Jeg har etter klare oppfordringer fra folk i hele landet stilt meg til disposisjon for partiet. Om partiet vil bruke meg som nestleder er helt opp til partiet, skriver Eriksen i en sms til Fædrelandsvennen.

- Nestleder må være på Stortinget

Nå kommer det fram at hennes kandidatur ikke støttes av de to "tyngste" fylkeslagene, Rogaland og Hordaland.

Ifølge Stavanger Aftenbladvil Rogaland beholde Bjørg Tysdal Moe som nestleder, men samtidig vrake Eriksen for å gi plass til dagens parlamentariske leder på Stortinget, Hans Olav Syvertsen fra Oslo.

— Vi mener det er uklokt om begge nestlederne står utenfor Stortinget, sier Olaug Bollestad, som er Gjesdal-ordfører og fylkesleder i Rogaland KrF, til avisen.

Hordaland KrF har spilt inn navn for valgkomiteen, tre menn og to kvinner. Ifølge Stavanger Aftenblad er Olaug Bollestad den ene, mens Tysdal Moe er den andre.

— Det viktigste for oss er at to av tre i ledertrioen må sitte på Stortinget. I tillegg vet vi at Bollestad er tydelig og ideologisk plassert på linje med Hordaland KrF med fokus på partiets grunnverdier, sier Pål Kårbø, leder av Hordaland KrF til Stavanger Aftenblad.

- Suverent størst støtte

Avisen Dagen har kontaktet 15 av 19 fylkeslag, og konkluderer med at Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe er knappe favoritter til å stå ved Knut Arild Hareids side.

Åtte av fylkeslagene vil ha Dagrun Eriksen som nestleder og syv vil ha Bjørg Tysdal Moe som første eller andre nestleder. Ingen av dem blir å finne på Stortinget fra høsten.

Til Fædrelandsvennen bekrefter Eriksen at hun er kandidaten med størst støtte fra fylkeslagene som har sendt sine lister til valgkomiteen.

— Selv om jeg har suverent størst støtte i høringen, er politiske posisjoner noe jeg ikke tar som en selvfølge, skriver Eriksen i en sms til Fædrelandsvennen.

Vest-Agder og Aust-Agder er blant fylkene som ønsker Eriksen som 1. nestleder. Ny ledertrio skal velges på landsmøtet i Trondheim 25. - 28. april.