— Hva heter «Hei, jeg heter Kaja og kommer fra Norge», på arabisk?

— Marhabba, ana ismi Kaja wa ana min al-Norwij. På persisk er det Salam, man Kaja hastam o az Norvej am.

Skulle studere spansk

— Hva heter det er på spansk, da? For det var vel spansk du egentlig hadde tenkt å lære deg da Fædrelandsvennen møtte deg på Cuba for åtte år siden? Da var du en del av byglendingen Jan Olsens sykkelprosjekt.

— Hola, mel llamo Kaya y soy de Noruega. Joda, jeg plukket litt spansk her og der. Men da jeg kom til Granada i Spania for å fortsette spanskstudiene fattet jeg veldig interesse for den arabiske kulturen og språket.

— Fortell!

— Jeg bodde i et område som hadde vært arabisk. Det var mange studenter fra Midtøsten der. Jeg merket at Midtøsten markerer seg som en region som er veldig til stede. Jeg ville lære mer om den mauriske historien. Derfor begynte jeg å studere arabisk og persisk.

Utvekslingsstudent

— Du studerer ved UiO, men har oppholdt deg både her og der i den arabiske verden?

— Det har vært som utvekslingsstudent via Blindern. Jeg har hatt to semestre i Damaskus i Syria, ett i Rabat i Marokko, og vært nesten ett år i Teheran i Iran på en skole for utlendinger som studerer persisk i Midtøsten.

Aldri møtt problemer som kvinne

— Er det ikke litt vanskelig for en vestlig, ung kvinne å leve i denne mannsdominerte kulturen?

— Jeg har aldri blitt behandlet på noen dårlig måte og har aldri møtt problemer som kvinne.

— Du har reist verden rundt. Hva er ditt favorittsted?

Elsker Damaskus

— Damaskus ble jeg ekstremt glad i. En vakker og den gang fredelig by. Men også Teheran er en vakker og fin by å bo i.

— Hva skal du bruke studiene dine i arabisk og persisk språk og kultur til? Dere er ikke så mange som studerer dette.

— Vi er 10-15 studenter her i Oslo. Får jeg en jobb der jeg kan arbeide med språket og regionene ville jeg blitt veldig glad. En stilling i UD ville vært astronautjobben. Kanskje i en humanitær organisasjon, i det militæret eller som journalist.

— Hvorfor bør folk besøke Midtøsten?

— Fordi det er en utrolig variert region, både kulinarisk, språklig og kulturelt. Tross alle dårlige nyheter har Midtøsten veldig mye interessant å by på, blant annet vennlige, gjestfrie mennesker.