MANDAL: – Det betyr at mennesker som alt har det vanskelig, må bruke det meste av en dag for å komme seg til sykehuset i Kristiansand. Det er spesielt ille for eldre, sier leder for rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Mandal, Lillian Olsen, og leder for Lindesnes fellesråd for eldre og funksjonshemmede, Bjarne Birketvedt.

Etter nyttår ble åpningstidene ved røntgenavdelingen i de gamle sykehuslokalene i Mandal kuttet fra fem til to dager. På sikt vil avdelingen forsvinne helt, rett og slett fordi utstyret er slitt ut og ikke vil bli erstattet på sikt.

Det misliker Olsen og Birketvedt veldig.

– Dersom det er penger det står, må vi få vite det. Da er det mulig å organisere innsamling. Folk gir for å holde isbanen i Mandal åpen, da vil de sikkert gi til røntgenavdelingen også, mener Olsen.

Ga dagslønn

Hun forteller at hun i sin tid ga en dagslønn til driften av Mandal sykehus.

– For meg er det alvorlig at røntgenavdelingen reduserer driften og på sikt legges ned. Det betyr for meg at jeg må ha ledsager for å kjøre inn til Kristiansand. En slik tur tar raskt en hel dag, sier hun.I dag kan hun gå rett opp til sykehusbygningen i Mandal etter å ha fått rekvisisjon fra sin lege. Det har knapt vært ventetider

For de som bor i Lindesnes, blir en nedleggelse enda verre.

– Jeg har fått mange henvendelser fra bekymrede personer som får lang reise inn til Sørlandet sykehus Kristiansand, sier Birketvedt.

At det har vært stor bruk for røntgenavdelingen, forteller tallene for 2011 om. Da ble det gjennomført 4385 undersøkelser. De ni første månedene i fjor var det 3335 pasienter som brukte røntgenavdelingen

Nedslitt

Ingen ved Sørlandets sykehus var å treffe onsdag for å si hva mer om hva planene er for røntgenavdelingen i Mandal. Men tidligere har klinikksjef Gun-Elise Gustafsson uttalt til Lindesnes Avis at MR-utstyret var nedslitt og derfor ble stengt etter nyttår.

Hun har sagt at utstyret skal brukes så lenge det virker, og å redusere åpningstidene fra fem til to dager ikke har noe å si for kapasiteten.

Stor betydning

Det er ikke ordfører Tore Askildsen enig i.

– Det er av stor betydning at vi har åpent så mange dager som mulig i uka for personer som trenger tjenesten akutt, sier han til Fædrelandsvennen.

Han forteller at han har hatt møte med sykehus-ledelsen. Der fikk han gehør for at røntgenavdelingen skal være i drift i alle fall ut 2013.– Vi åpner snart et lokalmedisinsk senter i de gamle sykehuslokalene, og vi skulle veldig gjerne ha hatt en oppegående røntgenavdeling, sier Askildsen.

Han sier videre at hans inntrykk er at sykehuset reduserer åpningstidene i Mandal for å spare penger. Han er uenig i at utstyret er nedslitt.

– Legene sier at kvaliteten på røntgenbildene er gode nok, påpeker Askildsen.

Orientering

Olsen og Birketvedt har skrevet brev til styret for Sørlandets sykehus som har møte fredag. Da legges brevet fram for medlemmene som en orientering.