VENNESLA: — Jeg tror dette er en tradisjon som går minst femti år tilbake, sier Bjørn Syvertsen.

JORUNN OG SVEN OLAV STIANSEN: - Det å gå i kirke er en flott tradisjon. Vi bryter ikke den. Det er noe helt spesialt for alle når veterankorpset begynner å spille. Det gir veldig stemning. FTO: TOR ERIK SCHRØDER

I Vennesla er det ikke ordentlig jul før Veterankorpset har spilt julen inn fra toppen av Vennesla kirke. I det samme prest Jan Otto Fredwall sier amen for siste gang nede i selve kirken, teller Syvertsen i gang veterankorpsgjengen i toppen av kirkespiret.— E mi klare? Fir, fem seks, lyder det på kav venndølsk. Så begynner tonene å strømme ut over kirkegjengerne.

Med et reportoir som «Glade jul», «Et baren er født i Betlehem» og «Deilig er jorden» treffer korpset folket midt i magen på vei hjem til julefeiringa.

Oppe i kirkespiret er det trangt. Dessuten står kirkeklokka midt i rommet så sangvalg og durer må ropes ut minst et par ganger før korpsmedlemmene er klare.

HEIDI OG JON BJØRGUM: - Det hender vi står og hører litt på korpset like etter at gudstjenesten er ferdig. Det er jo fast takst at de spiller. Det gir oss et lite løft i julestemningen på vei hjem fra kirken. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER

— Det blir ikke ordentlig jul før vi har vært i tårnet og spilt, sier Bjørn Robstad. Han er for øvrig en av mange Robstad-er i Veterankorpset.- Er det et familiekorps?

— Nei, nei. Vi er bare mange i slekta som er galde i å spille, sier han.

Det er 12 minus oppe i kirketårnet. Og det er mørkt. Oppteller (han vil ikke kalle seg dirigent) Syvertsen takker for innsatsen og ønsker alle en god jul og vel møtt til neste øvelse over nyttår. Frostrøyken står opp av instrumentene som pakkes inn til neste gangs bruk.

KARIN REINERTSEN: - Jeg kan huske at korpset stod i kirkespiret allerede fra da jeg var en liten jente. Jeg synes ikke det blir jul før de har spilt inn julen. Det er en flott tradisjon. FOTO TOR ERIK SCHRØDER

Nede i selve kirken er presten meget fornøyd med oppslutningen til årets julegudstjenester.— Vi har hatt tre gudstjenester i kirken og en på menighetshuset. Det har vært smekkfullt, sier prest Jan Otto Fredwall.

Under den siste gudstjenesten klokka 16, var det så fullt at folk måtte sitte rundt alteret for å få plass.

— Det er klart det er inspirerende. Også benytter jeg anledningen til å stikke innom noen andre dager i året også, sier Fredwall.

Lukk øynene og hør for deg lyden av en julegudstjeneste: Her er spedbarn som hviner, unge som vrir seg som makk i krikebenkene mens de venter på å komme seg hjem til pakkene og voksne som har glemt å skru av mobiltelefonen. Oppi dette skal det tales om det samme budskapet år etter år.

— Juleevangeliet er poesi, taler Fredwall fra talerstolen. Og kirkelyden nikker.

STUFULLT: Da kirkeklokkene i Vennesla ringte inn til ettermiddagens tredje gudstjeneste, kom det så mange folk at de måtte ta plassen rundt alteret i bruk. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Foto: TOR ERIK SCHRØDER