KRISTIANSAND: — I narkotikasaker av denne art foretas det alltid en sikkerhetsvurdering rundt avviklingen i retten. Vi vurderer rømmingsfaren og mulighetene for at noen som sitter i varetekt kan få hjelp utenfra til å rømme under rettsforhandlingene. Derfor kan det bli aktuelt med adgangskontroll i tinghuset på grunn av denne saken. Utover dette ønsker politiet ikke å si noe om sikkerhetsopplegget. Det opplyser sjefen for politiets operasjonssentral, overbetjent Svein Vasby.

— Sikkerhetsopplegget kan jeg ikke kommentere. I de fleste narkotikasaker hvor det er flere tiltalte involvert gjøres det rutinemessige sikkerhetsvurderinger fra politiets side, sier statsadvokat Dennis Danielsen. Han er den ene av de to som skal aktorere saken for tingretten.

Egne sluser

Tre av de syv tiltalte i narkotikasaken sitter i varetekt og blir transportert frem og tilbake til rettssalen av polititjenestemenn eller arrestforvarere. Av sikkerhetsmessig hensyn er det mest sannsynlig at det stort sett bare blir politifolk som kommer til å oppholde seg i og utenfor rettslokalet. De tiltalte som sitter i varetekt blir tatt med inn i rettslokalet via egne sluser fra kjelleren i tinghuset.

Behandlingen av saken krever også ekstrabemanning i retten. Normalt settes retten med en fagdommer og to meddommere. – Denne saken skal gå over tre uker. Dersom en meddommer skulle bli syk er det derfor innkalt en ekstra meddommer som kan overta, opplyser tingrettsdommer Ivar Oftedahl, som skal administrere saken i tingretten.

De syv tiltalte har hver sin forsvarer. Tre av de tiltalte er fra Kristiansand, og seks av de tiltalte er av utenlandsk opprinnelse.

En ekstra aktor

Aktoratet er også forsterket under denne saken. – I en slik sak med et så stort omfang, med syv forsvarere og syv tiltalte blir det to statsadvokater tilstede fra aktoratets side, opplyser statsadvokat Danielsen. Han skal ha med seg statsadvokat Hilde Sakariassen under den tre uker lange saken.

Det er innkalt cirka 30 vitner.

Søndag 27. januar ble 15 kilo amfetamin overlevert fra en kurer i Drammen til mottakere i Kristiansand.

Overleveringen skjedde på parkeringsplassen til Auglandstjønn barnehage i Vågsbygd. Baggen med narkotika ble båret inn og gjemt i skogen.

Politiet fulgte hele turen fra Drammen og inn i skogsområdet. Da baggen skulle hentes hadde politiet byttet ut narkotikaen med melis.

Politiet startet en arrestasjonsbølge som førte til at det i første omgang ble pågrepet ni personer. Syv av disse er tiltalt.