KRISTIANSAND: Først klokka 22.53 — etter to timers debatt, var det klart. Med 30 mot 23 stemmer vedtok bystyret å stramme inn skjenkingen én time - akkurat som Ap foreslo. Ap tapte imidlertid saken omå stramme ølsalg i butikk med 22 mot 31 stemmer. Her er utdrag fra debatten:

Halvor Fjermeros, Rødt:

  • Vi skal lage en storby, da stiller man ikke skjenketidene att og fram etter klokka. Jeg vil ha flere til å drikke vin og øl i byen. Og jeg vil ha drikking flere steder. I posebyen får man ikke kaffe en gang. Vi må kunne tillate oss et uteliv, skal vi bli en storby.

Geir Sandvik, KrF:

  • Jeg er stolt av å stille meg bak ruspolitisk handlingsplan og forslaget om å stenge tidligere. Det er direkte uansvarlig når man ser de tunge faglige begrunnelsene for å gjøre noe. Volden må ned.

Helene Fredheim, Frp (som debuterte på bystyrets talerstol på sin 20-årsdag):

  • Kristiansand er Norges flotteste sommerby. Skal vi ødelegge alt dette? Det snakkes om vold og bråk - hvorfor skal de få ødelegge for oss andre. Vi må ha enda lengre åpningstider. Storbritannia gjorde pubene døgnåpne og alkoholbruken gikk ned, fordi folk ikke trengte stresse før stengetid.

Tor S. Utsogn, Frp:

  • Alkohol nevnes over 400 ganger i ruspolitisk handlingsplan, og er et lovlig rusmiddel. Narkotika nevnes bare rundt 20 ganger.

Bjørg Stray, KrF:

  • Vi er nødt til å stenge mye tidligere. Fylla okkuperer det offentlige rom.

Birte Simonsen, MDG:

— Stenge 02 er bra. Det er stusslig i byen tidlig på kvelden. Nå kan folk gå tidligere ut og tidligere hjem - og vi får en mer livlig by. Dessuten: Det vi virkelig skulle fokusere på er det farlige problemet, at altfor mange 13- og 14-åringer for kjøpt øl i dagligvarebutikkene.

Trond Blattmann, Ap:

— Vi ønsker å stenge ølsalget i butikk klokka 18, i stedet for 20, fordi vil ha konsumet ned. Jeg er blitt kalt tullebukk og det som verre er. Men jeg kalles gjerne tullebukk, for dette er et godt forslag.

Halvor Fjermeros, Rødt:

  • Hvis vi virkelig mener noe med alkoholfrie soner, vil jeg utfordre bystyret. Gi økonomisk støtte til byens eneste rusfrie kafé nattetid, Cafe Jabés! (dette ble senere vedtatt utredet)

Salve Reinhardt, H:

  • Høyre støtter forutsigbare rammebetingelser for næringslivet og liberale skjenketider. Derfor skjenketider som nå. Innstramning vil gi økt vold i bydelene - fordi vi igjen får en nachspielkultur.

Jørgen Kristiansen, KrF:

  • Det snakkes om at byen taper omdømme på kortere skjenketid. Tull. Vi styrker omdømmet når vi bryr oss om de svake, de mennesker som rammes, for eksempel den tredjedel av Norges befolkning som er redde for å gå i en by på kveldstid. Dessuten: Dess trøttere folk er, dess mer vold.

Olaf Messel, Dem:

  • Hvorfor fokuserer ruspolitisk handlingsplan bare negativt. Det gjøres et kjempenummer av at salget av vin har økt. Men sies nesten ingenting om at salget av sterkvin og sprit går ned. Det skjer altså mye bra også.

Se video: Utdrag fra debatten