FARSUND: — Bilene oppnår en toppfart på nær 100 kilometer i timen, så førerne må være konsentrerte hele tiden, nærmest roper stevneleder Børre Eriksen i Farsund RC klubb for å overdøve de små hissige motorene.

Bak ham suser små fargerike biler av sted i krappe svinger på den 212 meter lange banen. Det gjelder å kjøre flest runder i løpet av en bestemt tid. I finalen kjøres det i hele 45 minutter, og da må mekanikerne fylle drivstoff for hvert femte minutt og skifte et sett med dekk. Alle bilene er utstyrt med en elektronisk brikke som registrer hvor mange passeringer hver enkelt har hatt.

Banen på Stokke i Farsund er én av to asfalterte baner for fjernstyrte biler på Sørlandet (den andre ligger i Kristiansand).

— Kjempeflott sport. Her kan vi rase fra oss uten å risikere annet enn skader på bilene. Sjåførene står trygt på sidelinjen, sier Børre Eriksen. Den som tror det er mest smågutter som «leker» med biler tar skammelig feil. Blant deltakerne i helgens Norgescup var det langt flere i 30- og 40-årene enn tenåringer. Jentene glimrer imidlertid med sitt fravær.

— Jeg har drevet med dette i 12 år, men de siste årene har jeg for det meste vært mekaniker og støtteapparat for sønnen min. Vi deltar på løp nesten hver eneste helg, og jeg bruker rundt 70.000 kroner i året for at sønnen min skal kunne satse både nasjonalt og internasjonalt, forteller Trygve Berntsen fra Spydeberg i Østfold.