KRISTIANSAND: — Turen vår til Kristiansand i 1997 har betydd mye for oss som par, det var en av de første turene våre sammen. Det ligger så mange gode minner der, forteller den profilerte advokaten Abid Raja (32) i dette intervjuet med fvn.no.

For Raja og kona Nadia (29), som er psykolog, var imidlertid veien til ekteskapelig lykke tornefull.

Oppga feil nummer

Abid Raja falt pladask for vakre Nadia på en utdanningsmesse for tolv år siden. Der ga hun ham feil telefonnummer og navn, men han klarte likevel å spore henne opp. Abid ga seg ikke, og til slutt falt Nadia for hans standhaftighet.

Men de var umiddelbart klart over vanskene de kom til å støte på hos sine respektive familier. Nadia tilhørte nemlig en lavere kaste enn Abid, og i pakistansk tradisjon gifter man seg innen samme storfamilie, og ihvertfall ikke utenfor kasten.

Vel vitende om problemene de kunne støte på, holdt det unge paret derfor kjærligheten skjult i tre år.

- Storfamilien min i Pakistan hadde sterke innsigelser. Da vi aktualiserte tanken for familiene våre, gjorde de det vanskelig for min far, forteller Raja til fvn.no.

Foreldrene hans ble dermed stilt i et vanskelig dilemma. De likte Nadia, samtidig som de ønsket å holde seg på god fot med øvrig familie og det pakistanske miljøet.

Planla tur til Kristiansand

Fremtiden så umulig ut, men det blivende paret dro likevel til Kristiansand for å feire sin ettårsdag.

— Alt var veldig ryddig og ordentlig, vi likte hverandre og brukte tid sammen, men vi var ikke kjærester fullt ut slik nordmenn definerer kjæresteri, forklarer Abid.

Han ville markere ettårsdagen for forholdet, og ønsket å gjøre litt ekstra stas på henne. Han slo på stortromma og bestilte to flybilletter til Kristiansand. Men turen til Sørlandet måtte foregå i all hemmelighet, og de måtte for alt det var verdt unngå å sette ut et rykte.

Kastevesenet

  • Veldig få av vennene våre visste noe, det ville vært uklokt å fortelle for mange om forholdet vårt, sier den i dag medieprofilerte advokaten, som blant annet var forsvarer for Rahila Iqbals far, som ble frikjent for æresdrap.

Raja har også vært talsmann for World Islamic Mission.

Talsmann for den muslimske tro er advokaten i bunn og grunn fortsatt, i kraft av sin fortid, sin kjendisstatus, troen på Allah og den upåklagelige medietekken. Så heter også den nye boken hans "Talsmann".

Raja raser mot kastesystemet som hindrer så mange unge mennesker i å velge kjærligheten fremfor plikten overfor familietradisjonene.

  • Det er et rasistisk uvesen, et helt umenneskelig system. Kastevesenet, med sin indiske opprinnelse, har ingenting med islam å gjøre.

På med burka

Så forteller han glødende om sommerdagen i 1997 da han hentet henne på Chateu Neuf på Majorstua:

— Da dro jeg fram en burka, sier han lystig, og Nadia måtte iføre seg klesplagget, slik at alt skulle skje sømmelig for seg, og for at ingen skulle få se hvem han reiste med.

— Deretter sprang jeg ned til drosjeholdeplassen på Majorstua, 100-200 meter unna, og ventet til det kom en hvit taxisjåfør. Du vet, en pakistansk sjåfør kunne jo ha sladret, sier han. Så bar det til flyplassen på Fornebu.

— Så fort vi hadde gått gjennom gaten, tok hun av burkaen, da vi var sikre på at det ikke var noen spionøyne tilstede, forklarer han muntert.

Dyreparken

Det unge paret tilbrakte mesteparten av dagen i Kristiansand i Dyreparken, under strålende sommersol og endelig tid alene, bare de to.

— Hva gjorde dere der?

— Vi så på apene! sier han og ler godt. Han forteller om en idyllisk sommerdag med varmt vær, varme følelser - og mye Hennig Olsen-is.

— Det var en utrolig romantisk tur. Endelig kunne vi senke skuldrene og være sammen uten å frykte å bli oppdaget, forteller han.

Familien hans hadde allerede utpekt en kusine som koneemne, men Raja ville ha Nadia. I Kristiansand ble han enda mer sikker på at dette var jenta han ville ha, koste hva det koste ville. Han utfordret derfor foreldrene sine på et senere tidspunkt og truet med å gifte seg med en norsk jente i stedet, hvis han ikke kunne få Nadia.

— Faren min var veldig begeistret for henne. Og hun var smart, skulle ta psykologutdannelse. Det likte nok også faren min, han har alltid beundret ambisiøse mennesker, sier Raja. Så fortsetter han entusiastisk mimringen om smeigeturen til Sørlandet.

Sjømat og Fønix

Etter turen i Dyreparken inntok de svermende Kristiansand sentrum i dress og finstas.

— Vi var svært fornemt og pent kledt, så vi gled vel ikke akkurat inn i bybildet. Hehe.

På ekte gentlemansvis hadde Abid bestilt bord på en restaurant i Kristiansand.

— Joda. Jeg hadde ringt på forhånd, og alt var klart da vi kom. Utsikt mot sjøen og alt.

På kvelden gikk de på Fønix kino og så "Titanic".

— En komplett 12-14 timers date, og utrolig romantisk, minnes Raja.

The rest is history, nå er Nadia og Abid gift på syvende året, og har tre barn. Turen til Kristiansand ga dem styrke til å kjempe for kjærligheten.

- Farlig!

Så romantisk var denne turen, at paret kom tilbake til Kristiansand på påskeferie i år.

— Nå hadde vi med oss tvillingene Maya og Sara, og minstemann Adam i Dyreparken, der vi en gang hadde bestemt oss for å fastholde planene om å gifte oss, sier Raja.

— Da så dere apene igjen, kanskje?

— Ja! Men tvililngene ble stående skrekkslagne foran apeburet og hyle:"Farlig! Farlig!" Så vi måtte gå kjapt videre. Hehe. Men vi har bestilt hotell i Kristiansand til neste år også, i påsken.

Har du måttet kjempe mot tradisjoner og arrangert ekteskap? Del gjerne din historie med oss!