— Hvor er bikkja?

Journalisten stopper opp og kikker spørrende på Kjell Johnny Lundtveit som rusler vestover i heia, 900 meter over havet, noen kilometer vest for Langeid i Bygland.

— Har ikke du styring på den da, sier Lundtveit med et smil.

— Nei. Nå har du GPS-en, vet du.

Vi har gått og småskravlet, avslappet. Fuglehunden er borte.

Lundtveit drar GPS’en opp av lomma. Jo, en strek står stille. I enden en figur av en hund. Den står stille. Gordon Setteren Hera (6) har fått los. Meldingen om hvor langt borte sendes fra halsbåndet med senderen. Hera befinner seg i bjørkekrattet 36 meter fra oss, litt til høyre.

Den minste rypa Kjell Johnny Lundtveit har skutt i sine 46 år som jeger. Sein vår i fjellet har skylda. Foto: JOHS. BJØRKELI

Sein klekkingRypejegeren sniker seg innpå. Der står Hera. Dørgende stille.

— Ja, ja. Ja, ja, kommer det bydende fra han med hagla. Hera går fram. Rypekullet flakser opp. Skuddet går. Ei rype faller. Ei bitteliten ei.

Elgjakta den viktigste og rypejakta den mest avslappende.

— Den minste rypa jeg har skutt. Den ville italienerne ha likt. Kramsfugl. Ikke større enn en trost. Den seine våren og sein klekking har skylda for denne ynkelige størrelsen, mener jegeren og grunneieren fra Langeid på Bygland. Han er ingen hvem som helst til jeger. Folk på Sørlandet som har jakt som lidenskap kjenner ham. Lundtveit er kåret til Årets Jeger et år. Har skutt over 200 elger, mange reinsdyr, rådyr, hjort og fem gauper. Hjortejakta er den gjeveste. Elgjakta den viktigste og rypejakta den mest avslappende, synes han.

Fin ungdomsjakt

Kjell Johnny Lundtveit har en sønn på 14 år. Han er også interessert i jakt. Kona også.

Hera er Gordon Setter. 6 år gammel er hun en racer på rypejakt. Foto: JOHS. BJØRKELI

— Rypejakta er en fin jaktform å rekruttere ungdom på. Her får de skyte. Her får de prøve seg på mer enn leirduer. Det er mye morsommere, sier han der vi sitter og nyter nista mens høstfargene spraker mot oss.- De får skyte? Det får de vel under elgjakta også?

— Joda, men hvor ofte får de et skudd der? Under rypejakta skjer det noe hele tida. Bikkja støkker opp rypene, så er det bare å skyte. Se på oss i dag. Visst har jeg bomma en del, men det er action, sier han.

- Politibevæpningen er helt vill

Rypejakt kan være kameratjakt. Særlig med GPS og sender på hund som gjør at man ikke behøver å konsentrere seg om hvor hunden er hele tida. Praten kan gå om så mangt.

To ryper av tre på årets første rypejaktdag. Foto: JOHS. BJØRKELI

Som hvordan man skal omgås med våpen.— Jeg brekker alltid geværet eller tar ut patronene når vi har pause og jeg ikke er aleine. Jeg innprenter også de unge hvor viktig det er. Et våpen kan gå av om en skal være uheldig å smelle kolben i bakken eller miste det, sier han.

Stille kikker han innover fjellheimen. Så kommer det, skarpt som et hagleskudd i den klare høstlufta:

— At politiet går med usikra våpen er galmannsverk der de går blant folk i byene. Vi lærer ungdommen hvordan de skal ha respekt for våpen, så går politifolk som på ingen måte er født med våpen i hånd med usikra våpen. Det er helt vilt, sier Kjell Johnny Lundtveit.

Rypejakta har begynt. Den varer til jul. Lundtveit har fått tre ryper og flere vil det bli. Langeidheiane, ja hele Setesdal Vesthei med, er blant Sør Norges beste rypeterreng.