SØGNE: — Jeg har tenkt på dette lenge, men var redd mannen min ville si nei. Torsdag tok jeg mot til meg og spurte. Tenk, Leif sa ja.

Laila Østrem sier hun vil finne fram den beste steika til søndagsmiddagen. Ikke for å feire sin egen 60-årsdag, men for å gi husets nye beboere en varm velkomst.

  • Du kan vel si at dette er bursdagsgaven til meg selv. Jeg spurte Leif om jeg kunne gi meg selv en gratis gave. Og det var altså greit, så lenge tiggerne ikke er i etasjen vår, sier Laila.

Hun har rikelig med plass i det tre etasjer store huset etter at de fire barna flyttet ut.

STUE: — Dette blir tiggernes dagligstue, sier Laila Østrem. ( FOTO: Torstein Øen)

Kanskje ti

Nøyaktig hvor mange tiggere som kommer, vet hun ikke.

Laila tror de kan være omtrent ti. Kommer flere, har hun madrasser på lager. Hun tror gjestene er identiske med tiggerne som har bodd på Vehustoppen i Øvrebø og som Fædrelandsvennen tidligere har besøkt.

  • Hvorfor jeg gjør dette? Fordi jeg synes synd på dem. Noen har jo advart meg og sagt at rike bakmenn står bak. De som sitter på gata en vinterdag fra morgen til kveld er i alle fall ikke rike.

Etter at Leif ga etter, har Laila vært i sving. En kvinnelig tigger utenfor Mega i Vestre Strandgate er blant dem hun har fått best kontakt med.

IKKE NOE PROBLEM: Kommer det flere enn ti, har jeg nok av madrasser, sier Laila Østrem. (Foto: Torstein Øen)

Samme hvorfra

— Mannen hennes kan litt engelsk. Han sier de er fra Bosnia. Jeg vet jo ikke. Andre sier Romania. Samme det. Dette er medmennesker som trenger en hjelpende hånd, fastslår Laila.

Fredag var ekteparet hjemme hos Laila på Røsstad og kikket i det store huset.

  • Kvinnen sa bare «help».

  • Hvordan skal dere kommunisere?

  • Som sagt, mannen kan jo litt engelsk. Men det er vel ikke nødvendig å si så mye. Her kan tiggerne komme og gå som de vil.

Laila sier at hun alltid har vært litt sprø.

— Visst er jeg impulsiv. Men jeg har aldri angret på noe spesielt.

Raus

Mange i Kristiansand, også blant innfødte slitere, kjenner henne. Laila sier hun ikke har all verdens mye selv. Likevel har hun som regel noe til overs som kommer godt med for noen som har atskillig mindre.

  • Jeg har erfart at den som gir blir velsignet, sier Laila, som ikke legger skjul på sin kristne tro.

  • Hvis dette kommer på trykk, kan det jo føre til at også andre vil hjelpe tiggere. Det er for galt, sånn som mange behandler dem.

I morgen får hun en spesiell bursdagsfest.

  • Det blir en av de gøyeste bursdager jeg har hatt, antar Laila Østrem.