KRISTIANSAND: I går fikk dommerne i Kristiansand tingrett se bildet av knokejernet som den tiltalte 18-åringen brukte natt til 1. mai i år. Sammen med en gjeng venner var søgnegutten i Mandal for å feste.

Han var ubetydelig beruset. Han traff tilfeldig tiltalte og en kompis. De spurte om han hadde dop og penger. 17-åringen hadde ikke dop. Han følte seg tvunget til å gi fra seg noen mynter han hadde i lomma. Deretter snudde han og gikk. Sekunder etterpå lå han i bakken, bevisstløs. 18-åringen hadde gått løs på søgnegutten bakfra med et knokejern.

17-åringen fra Søgne ble kjørt til legevakta. Der ble det konstatert et dypt kutt i bakhodet. Han ble sydd med tre sting. Tilbake i sentrum pekte han ut gjerningsmannen for politiet. Voldsmannen ble pågrepet og satt i varetekt.

Redd for å gå ut når det er mørkt

I retten i går varslet politiadvokat Terje Skaar at han kommer til å kreve oppreisningserstatning for gutten fra Søgne, som kom til retten sammen med sin far som verge.

— Jeg er litt redd for å gå alene ute når det er mørkt, sa 17-åringen.

— Han er nok reddere enn det han gir uttrykk for her i retten, fortalte faren da han ble spurt av dommeren om sin oppfatning av tilværelsen for sønnen.

Da gutten fra Søgne var ferdig med sin forklaring tok den tiltalte ordet.

— Jeg vil be om unnskyldning for det jeg gjorde, sa 18-åringen spakt.

Aktor: - Hva om du treffer han igjen i Mandal i ruset tilstand etter at han nå har vært og forklart seg i reten. Kommer du da til å gjøre noe med søgnegutten?

— Nei, han kan være trygg på alle måter, svarte tiltalte.

Startet med hasj som åtte-åring

18-åringen startet med hasj som åtte-åring. Gutten gjorde innbrudd hos fostermor, drepte familiens kanin, bandt et tau rundt halsen og kastet kaninen i senga til fostermor.

I går gråt han åpenlyst da fostermor møtte som vitne i retten og fortalte om en oppvekst som hadde vært vond og vanskelig. Fra han var 10-12 år røykte han hasj fast. Senere startet han med piller. Amfetamin er også rusmiddel for gutten.

Han angrer i ettertid, også på kanindrapet.

— Det er en vond kamel å svelge i ettertid, var guttens kommentar til at han ifølge fostermor hadde endevendt hele soverommet etter å ha brutt seg inn hos henne og stjålet verdigjenstander.

Det arbeides med å få et rehabiliteringsopplegg for gutten, som har ADHD og som ikke har fullført grunnskolen. I dag sitter han i varetekt og forbereder seg på en ny dom for vold, narkobruk og vinningsforbrytelser.