KRISTIANSAND/STAVANGER: I 2007 mistet 643 råkjørere førerkortene sine på veiene i Rogaland og Agder. Økningen var på hele 80 prosent i forhold til «normalen» årene før. Beslag på grunn av andre lovbrudd som promillekjøring, kommer i tillegg.

Kraftig økning – Hittil i år ligger vi an til en beslagsøkning på ytterligere 30 prosent, sier distriktssjef Steven Hasseldal ved Utrykningspolitiet (UP) i Agder og Rogaland.

Noe av forklaringen er at UP har utført kontrollene mer strategisk og til rett tid.

– Men det er likevel ingen tvil om at mange kjører langt raskere enn før, sier Hasseldal.

Også generelt erfarer UP mer aggressiv kjøring – det være seg farlige forbikjøringer og ulovlig krysning av sperrelinjer.

Lenefjorden drar opp Nesten hundre førerkort er beslaglagt i kontroller i 60-sonen på Europaveg 39 ved Lenefjorden i Lyngdal. Mange av bilistene som råkjørte var rogalendinger på gjennomreise eller på vei til hytter.

– Tiltakene ved Lenefjorden tør jeg påstå er blitt en suksesshistorie. Gjennomsnittsfarten er redusert med nesten ti kilometer i timen i løpet av ett år. Det er svært bra, sier han.

Nå forbereder UP tilsvarende aksjoner på utvalgte strekninger i Rogaland.

– Ulykkesbildet i Rogaland er likevel litt atypisk hittil i år med blant annet fotgjengere, en traktorfører, mopedister og motorsyklister involvert. De «klassiske» møteulykker med frontkollisjoner har det ikke vært så mange av, sier Hasseldal.

Fædrelandsvennen/Stavanger Aftenblad