KRISTIANSAND: «Stuntet» i fjor vår da skoleåret 2008/09 skulle planlegges, sved i budsjettet. I stedet for tre åttendeklasser med 26 elever i hver, valgte man fire klasser med 19 og 20 elever. Det krevde også halvannen ekstra lærerstilling. Ambisjonene var tettere oppfølging og mindre støy.

Gamblet

– Vi hadde en del utfordringer med det trinnet som kom i forhold til spesialundervisning. I tillegg fikk vi færre elever enn ventet fra Torkelsmyra. Det er blitt en lykkelig løsning, bortsett fra økonomisk, da. Vi tok en sjanse, sier Arnt Jørgen Eidsaa, som gikk fra rektorjobben på Fiskå til samme stilling på Grim skole ved nyttår.

Eidsaa sier ungdomsskolen i Vågsbygd går med underskudd på grunn av det pedagogiske grepet som ble gjort. Fiskå har et budsjett på 18 millioner.

– Løsningen er god, men det koster en del. Eksakt hvor mye, skal vi se på sammen med tillitsvalgte neste uke, sier fungerende rektor Oddvar Vik.

Må kutte

Enden på visa kan bli at tiltaket fjernes igjen ved skoleslutt til våren. – Konsekvensen er at den halve millionen må tas inn igjen. Det kan bety at det må kuttes i lærerstillinger, sier Arnt Jørgen Eidsaa.

Kontaktlærer Arne Jørgen Løvland i 8A ønsker ordningen til og med 10. trinn. – Vi ønsker å drive dette videre. Selv om vi har brukt mye penger på dette, ser vi allerede gode resultater, sier han.

Vik er skeptisk til om det er økonomisk forsvarlig.

Gode arbeidsforhold

Fiskå skole har ikke åpne landskap. Her har de rundt 265 elevene vanlig klasseromsundervisning. Det, og mindre elevgrupper, mener Løvland har gitt både elevene og lærerne et bedre arbeids— og læringsmiljø. Samtlige klasser på hvert trinn har også to kontaktlærere. Det har lenge vært en bevisst satsing.

– På åttende trinn har vi få elever med atferdsvansker, men mange som henger etter faglig. Med 20 i hver klasse får de bedre og tettere oppfølging. Selv har jeg beveget meg mer bort fra tavleundervisning og ut i rommet, forteller Arne Jørgen Løvland. Han sier faste klasserom gir tryggere rammer, og eleven blir sett i større grad.

God oppførsel

– Noe av det verste med å være lærer er å gå hjem med dårlig samvittighet, fordi vi ikke klarer å gi tilpasset opplæring. Det er for mange med 26-27 elever i en klasse.

I 8B svarer flere slik på spørsmålet om færre elever i klassen er merkbart: – Det er mer ro og færre som snakker i timene.

Fungerende rektor forteller om «lite tull» siden skolestarten i august. – Ingen fikk nedsatt i oppførsel til jul, kan Oddvar Vik stolt melde.