VIDEO: Ble bitt av krabbe: Se reportasje om salget av Kvitsøy-krabber i videovinduet over.

KRISTIANSAND: Siden 80-tallet har de populære Kvitsøy-krabbene blitt solgt i Kristiansand. De siste fire årene er det Sigurd Bjerkland som har forsynt oss med krabbene fra Rogaland, og responsen er enorm.

Lørdag morgen klokken ti er Esso på Bjørndalsletta full av biler. Det er ikke tilbud på bensin, men Kvitsøy-krabbene som gjør at folk går mann av huset med bøtter og spann. Kø er i denne sammenhengen et fremmedord. Her presser det på med mennesker som vil sikre lørdagskosen fra alle kanter.

— Jeg får meget gode tilbakemeldinger fra kundene mine gjennom hele sesongen, sier Sigurd Bjerkland. Han mener noe av det spesielle med Kvitsøy-krabbene er at de er så fulle av mat, i tillegg til at de smaker ekstra godt.

— Det er mange av de samme kundene som kommer igjen og igjen. Hvis de får krabber fra andre steder, smaker de faktisk forskjell, fortsetter han.

Stadig vanskeligere å få tak i

I følge Bjerkland er det et problem at det blir stadig færre krabber og flere fiskere. Han mener imidlertid at det er flere krabber å finne i Rogaland, hvor Kvitsøy-krabbene kommer fra.

— Det er hvertfall mer mat for krabbene i sjøen der, sier han.

Martine Hausvik er med broren Birk og mamma Marianne for å finne krabber til grillen i kveld, og de tar seg litt ekstra god tid.

— Barna synes det er artig å se på krabbene, sier Marianne Hausvik, og viser Martine hvordan hun skal holde en krabbe.

Det er med skrekkblandet fryd og et litt nervøst smil, at Martine til slutt holder en Kvitsøy-krabbe helt på egenhånd.

Martine Hausvik er med broren Birk og mamma Marianne for å finne krabber til grillen. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad