OSLO: I dag gikk politiet i de nordiske landene til en felles koordinert aksjon mot en rekke personer som er mistenkt for å ha distribuert filmer og bilder som viser seksuelle overgrep mot barn, opplyser Kripos.

Norsk politi i hele 11 av landets 27 politidistrikt har aksjonert mot 15 husstander. 15 personer er pågrepet som følge av razziaen, og siktet for å ha distribuert barneporno. Ifølge Dagladet.no dreier det seg om 14 menn og én kvinne.

Ifølge avisen skal én mann bosatt innenfor grensene til Agder politidistrikt være pågrepet.

Var del av nettverk

Informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos opplyser til Aftenposten.no at politiet har aksjonert i disse politidistriktene: Agder, Asker og Bærum, Hordaland, Oslo, Telemark, Hedmark, Salten, Søndre Buskerud, Helgeland, Rogaland og Gudbrandsdalen.

Klokken 06.00 i dag morges gikk politiet i Norge, Sverige, Finland og Danmark til aksjon mot totalt 81 adresser. Flere personer er pågrepet under den koordinerte aksjonen, som har fått navnet «Viking», og alle er siktet for besittelse og distribusjon av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn.

Ved minst ett tilfelle skal politiet ha kommet over bilder av et spedbarn.

— Det dreier seg om svært små barn helt ned i spedbarnsalderen, sier John Ståle Stamnes, gruppeleder for særskilte objekter i norske Kripos, til Dagbladet.

Politiet mener å ha påvist at disse personene har formidlet materiale som viser seksuelle overgrep mot barn, til andre via fildelingstjenester. Politiet har gjennomført ransakelser på de aktuelle adressene, der det er gjort beslaglag av datamaskiner som antas å være benyttet for slik distribusjon, og som inneholder bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn.

Koordinert fra Danmark

Aksjonen skal ifølge politiet ha vært koordinert fra Danmark. I Danmark har politiet aksjonert mot 20 adresser i 10 politidistrikter. Alle landets politidistrikt bortsett fra Midt- og Vestsjællands politi og Syd og Sønderjyllands politi har vært involvert i aksjonen, opplyser dansk politi.

Norsk politi satt i utgangspunktet med en liste på over 300 personer som det kunne bli aktuelt å aksjonere mot, men de 15 personene som nå er pågrepet er de som skal ha vært i besittelse av det groveste materialet.

Aksjonen er ifølge politiet et resultat av et intensivert nordisk samarbeid på området IT-etterforskning, der både sentrale organer og politidistrikter har deltatt.

I Finland skal politiet ha aksonert mot 23 steder i 14 politidistrikter, ifølge hs.fi.