KRISTIANSAND: Onsdag behandler bystyret saken, og både Paulsen og Lund kan vente seg kritiske spørsmål om hvorfor de i løpet av 18 måneder har gjort helomvending i den betente saken.

I dag sier Paulsen at hun ikke husker at hun har vært kritisk til den foreslåtte utbyggingen.

— Var jeg negativ til det? Jeg kan ikke huske jeg uttalte meg bastant i den saken, sier Aase G. Paulsen (Ap) til Fædrelandsvennen nå.

Snudde tvert

I juni 2006 gikk hun hardt ut mot planene:

— Vi vil bevare området, og i første rekke sende hele reguleringsplanen tilbake til utbyggerne. Vi trenger denne grønne lungen, sa hun til Fædrelandsvennen.

Byutviklingsstyret var samstemt den gang: Kasernen skulle bevares, og de sa blankt nei til utbyggernes planer om leiligheter i kasernen, og et nytt bygg ved siden av.

Hans Otto Lund (H) var klinkende klar:

— Kasernen er bevaringsverdig. Dette visste investorene da de kjøpte, så det er ikke synd på dem. Gir vi oss på Kasernen, så er jo spørsmålet hva som blir det neste. Skal ingenting av det vi har sagt før, gjelde? Nei, vi må sette denne grensen klart, sa han.

I dag sier han dette til Fædrelandsvennen:

— Hva er alternativet til at Kasernen bygges ut? Bygget kan ikke brukes til noe, og da vil det bare bli stående og forfalle.

Bystyret

Onsdag skal den betente saken behandles i bystyret.

— Det virker som om utbygger har hatt sine kontakter i boks og gjort god lobbyvirksomhet i denne saken. Jeg synes det er synd politikerne som stemmer for har hørt på dem i stedet for på folket, sier Hans Petter Horve (MDG).

Bare han og Julie Nilsen (Sp) stemte mot utbyggingen på byutviklingsstyrets møte i desember.

— Det var veldig lite debatt om saken. Alle andre var fornøyd, forteller Nilsen.

Skal vernes

Stridens kjerne er nybygget ved siden av Kasernen. Dette var planlagt på fem etasjer, men er nå kuttet til fire. Samtidig er det trukket lenger bort fra veien.

Dette vil altså politikerne godta i frykt for at den verneverdige Kasernen skal forfalle.

Men ifølge plan- og bygningsloven er eier forpliktet til å vedlikeholde slike bygg.

— Er dette da en reell frykt, Hans Otto Lund?

— Det går veldig langt før denne loven setter inn, og det er bare å gå ned og se på Kasernen nå. Det må forfalle enda mer før loven slår inn, mener Lund.

Han mener planene utbyggerne presenterte i desember er vesentlig annerledes enn de var for ett år siden.

— Grunnen til at jeg har endret syn er at de har fulgt anvisningene våre når det gjelder sidebygget, og har fått til en løsning vi synes er akseptabel. Jeg mener jeg har mine ord i behold. Vi var tydelige og jeg har vært løsningsorientert. Det beste hadde jo vært om Forsvaret kom tilbake til Kasernen, men vi må være realister, sier han.

Aase G. Paulsen mener hun slett ikke var kritisk til hele planen.

— Jeg var kritisk til utnyttelsen og i det nye forslaget virker alt mye bedre. Jeg mener bruk er det beste vern, sier Paulsen.