KRISTIANSAND: Sammen med Mathilde reiser også predikant Rune Edvardsen. Hun skal være i Kongo frem til mandag, og har ifølge Tvedestrandsposten pakket med seg kjeks, kakemenn, «sure sild» og hjembakt brød som hun skal gi til sønnen som sitter i fengsel.

Sist Mathilde var sammen med Tjostolv var hjemme på juleferie i Vegårshei i fjor. Siden den gang har mye skjedd, og Tjostolv sitter nå i fengsel i Kisangani dømt til dødsstraff for drap, drapsforsøk og spionasje.

– Det blir et sterkt møte. Jeg er veldig spent på hva turen vil føre med seg og hvilke erfaringer jeg vil gjøre meg. Mitt mål med turen er først og fremst å besøke Tjostolv og se hvordan han har det, sier Mathilde Moland til NRK Sørlandet.

Får støtte

De nærmeste i familien støtter henne i beslutningen om å dra ned for å besøke sønnen.

— De ser at det er veldig nødvendig at jeg drar. At vi kommer ned nå tror jeg er veldig påkrevd, sier Mathilde til Tvedestrandsposten.

Men det er ikke bare familien som hun har opplevd å få støtte av, også ukjente mennesker har sendt sine støtteerklæringer til Moland-familien.

– Jeg får hilsener både fra folk i bygda og fra hele landet. Det er mange mødre som har opplevd at en sønn eller datter har kommet skjevt ut, sier hun.

- Forstår ikke konsekvensene av brevet

Det har den siste tiden vært skrevet mye om et brev hvor Tjostolv Moland angivelig innrømmer at han tok livet av sjåføren Abedi Kasongo. Brevet ble lagt fram i tirsdagens runde av ankesaken. Knut Moland, far til Tjostolv, har ovenfor tv2nyhetene.no hevdet at han med én gang kunne se at brevet der sønnen angivelig tilstår, er falsk.

Heller ikke Mathilde Moland fester lit til brevet. Hun mener sønnens tilstand er så dårlig at han ikke forstår konsekvensene av det han kan ha skrevet, skriver Aftenposten.

Det er predikant Rune Edvardsen som har lagt opp reiseprogrammet for turen, men han beregner ikke at dette kommer til å bli fulgt til punkt og prikke.

— Vi må ta det litt som det kommer. Ting går ikke alltid som man planlegger, sier han til Tvedestrandsposten.

Offisielt besøk

Men han regner med at Mathilde kan få treffe sønnen sin allerede i morgen. Mens han er i Kongo, skal Edvardsen også ha et møte med guvenøren.

Dette møtet skal han ha for å bryte ned mistenksomhet og få til relasjonsbygging mellom Norge og Kongo.

Hele turen er planlagt i samarbeid med myndighetene i Kongo, og justisministeren i Kongo har ifølge predikanten satt sitt stempel på opplegget.

— Man er nødt til å komme på offisielt vis. Hvis ikke vekker det mistenksomhet, sier han til avisen.

I tillegg til Mathilde Moland og Rune Edvardsen er også legen Terje Erlid og en rekke pressefolk med på turen til Kongo. Det er ventet at følget skal være på plass i Kisangani klokken 11.30 i morgen.