KRISTIANSAND: Den domfelte må i tillegg betale 50.000 kroner i oppreisningserstatning til en lærer ved Kristiansand fengsel, og 10.000 kroner til en kvinne fra Lillesand. Læreren er også tilkjent nærmere 40.000 kroner i fremtidig inntektstap.

Retten har lagt til grunn av 21-åringen har gjennomført flere uprovoserte, umotiverte og ukontrollerte voldshandlinger mot flere forskjellige personer. Dessuten har hen fremført alvorlige drapstrusler.

Personlighetsavvik

I dommen mot 21-åringen er deler av de psykiatrisk sakkyndiges vurdering gjengitt. Her heter det at det er «de sakkyndiges klare oppfatning at man for å kunne gi 21-åringen adekvat og forsvarlig spesialisert behandling må en etablere tvungent psykisk helsevern med døgnopphold over lengre tid i egnet institusjon. Dette for å kunne ivareta det medikamentelle og psykososiale behandlingstilbud.

Observanden har en psykoselidelse, kognitiv svekkelse, manglende ferdigheter på mange områder og alvorlig rusmiddelmisbruk–avhengighet. Han har vokst opp under svært ustabile omsorgsbetingelser og har sannsynligvis alvorlige personlighetsavvik med manglende evne til regulering av egen affekt, kognisjon og adferd. I tillegg til dette ser en svekkede evner til empati.

Med bakgrunn i alle disse faktorer må en anta at uten tilstrekkelige tiltak vil faren for gjentakelse av vold være høy. Tiltakene anses å måtte vedvare i flere år fremover.”

Farlig

Tingretten understreker at «i sin muntlige utdypning av erklæringen har de sakkyndige understreket at 21-åringen med sin psykoselidelse, sin tilbøyelighet til rusmisbruk og sin personlighetsstruktur skårer tilnærmet optimalt for en psykopatidiagnose, og at han fremstår som livstruende farlig i svært høy grad.

De har fremhevet at farlighetsgraden er slik at den krever betydelig forebyggende beredskap og nøye sikkerhetsoverveielser hos det helsepersonell som vil omgi 21-åringen under et behandlingsopplegg i institusjon».

Tingretten mener at de sakkyndiges konklusjoner om gjentakelsesfaren og faregraden er riktig, og retten mener at 21-åringen, uten et stramt tvangsregime, kan begå de mest alvorlige voldsforbrytelser.

«Rettens vurdering på domstidspunktet er at det foreligger en kvalifisert og reell risiko for at 21-åringen begår gjentatte alvorlige volds— og trusselforbrytelser som krenker eller utsetter for fare andres liv, helse eller frihet. Bare en dom på overføring til tvungent psykisk helsevern kan etablere tilstrekkelige barrierer mot at domfelte skriver seg ut fra frivillig innleggelse eller at han feil blir skrevet fra et tvangsregime på annet grunnlag, og det avsies etter dette dom for at han skal overføres til tvungent psykisk helsevern».