KRISTIANSAND: I morgen starter rettssaken mot en 28 år gammel mann fra Grimstad, og hans 24-årige venninne. Begge er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen.

Natt til søndag 15. juli i fjor sto et bolighus i Arendalsveien i Grimstad i full fyr. To personer omkom i brannen, og flere andre fikk med nød og neppe reddet seg ut. Det ble fort slått fast at brannen var påsatt, og kort tid senere ble 28-åringen og 24-åringen pågrepet og siktet.

I avhør innrømmet 28-åringen å ha satt fyr på huset, men han erkjente ikke straffskyld. Politiet mente 28-åringen hadde planlagt å sette fyr på huset, og han ble kort tid etter brannen siktet for overlagt drap.

— Min klient har ikke erkjent straffskyld for overlagt drap, men han erkjenner straffskyld slik tiltalen står nå. Etter min mening var det riktig ikke å tiltale ham for overlagt drap, sier 28-åringens forsvarer Lill Vassbotn til fvn.no.

28-åring beklager

Ifølge Vassbotn er hennes klient fremdeles sterkt preget av hendelsen.

— Han beklager sterkt at to personer omkom på grunn av hans handlinger. I tillegg til de omkomnes familie beklager han også overfor sin egen familie. Han ser nå frem til å få forklart seg i retten slik at han kan legge saken bak seg. Han er beredt til å ta den straffen han får, sier hun.

28-åringen risikerer en minstestraff på fem år og en maksimumsstraff på 21 år.

— Følger man gjeldende rettspraksis er det rimelig å anta at det nedlegges en påstand på mellom åtte og ti års fengsel. Min klient innser at han kan vente seg en lengre fengselsstraff, sier Vassbotn.

Klomsæt ber om frifinnelse

28-åringens 24-årige venninne er tiltalt for å medvirket til mordbrannen. Også hun er tiltalt etter straffelovens paragraf 148. Hennes advokat, Sigurd Klomsæt, sier til fvn.no at han kommer til å be om full frifinnelse.

— Hun har ikke noe med denne saken å gjøre, sier han.

De to tiltalte skal ha gått sammen til Shell i Grimstad sentrum natt til 15. mai. Der skal 28-åringen ha fylt bensin på en spylervæskekanne, før de to gikk videre til åstedet. Ifølge påtalemyndigheten grep ikke 24-åringen inn verken da 28-åringen tente på eller da brannen utviklet seg.

Klomsæt avviser at 24-åringen oppfordret 28-åringen til å sette fyr på huset, eller medvirket på noen måte.

— Jeg mener det er bevismessig korrekt at hun ikke dømmes, sier han.

Kreves for erstatning

Statsadvokat Dennis Danielsen ønsket ikke å kommentere hvilken påstand han vil legge ned i retten.

— Det ville være å forhåndsprosedere, og det ønsker jeg ikke. Men vi mener selvfølgelig at vi kan bevise at det har skjedd slik det står i tiltalebeslutningen, sier Danielsen til fvn.no.

I tiltalen går det også frem at de to tiltalte vil kreves for tre millioner i erstatning til Exo eiendom, TryggVesta og oppreisning til de omkomnes foreldre.

Rettssaken starter i Aust-Agder tingrett i morgen, og det er satt av sju dager til saken.