KRISTIANSAND: Mandag 10. mars la Agderforskning fram forskningsresultatene på ordførerens kontor. Forskningen viser at de fleste homofile og lesbiske lever gode liv i Kristiansand.

Verken ordføreren eller de homofile synes resultatet var oppsiktsvekkende.

Se video: Enklere å være homofil

— Jeg er ikke sjokkert over hva de kom fram til, men den viser hvor forskjellige folk er. Mange har det bra, men det er også noen som har det dårlig, sier Jan Mangor Oland, leder ved Skeiv Ungdom Sør, til fvn.no.

Fortsatt fordommer

Men selv om mange homofile føler seg akseptert, er det likevel ikke uproblematisk å være homofil i Kristiansand.

— Rapporten vår viser at ”komme ut-prosessen” har vært vanskelig for de fleste. Homofile føler også at de må komme ut hele livet siden samfunnet tar for gitt at du er hetro, forteller Jørn Cruickshank, som er en del av prosjektteamet fra Agderforskning.

Flere homofile gir uttrykk for at det er vanskeligere å komme ut i ”bibelbeltet” fordi flere religiøse miljøer fordømmer homofili, ifølge rapporten.

Kristiansands ordfører Per Sigurd Sørensen synes forskningsrapporten satte fokus på et viktig tema.

— Vi må bidra til å allmenngjøre homofili og vise anerkjennelse, sier Sørensen til fvn.no.

Lite tilbud

I løpet av april skal rapporten tas opp i helse- og sosialstyret. De skal komme med forslag til konkrete tiltak på hva som kan endre folks holdninger, samt prøve å finne flere tilbud til de homofile i byen.

— Vi savner et treffsted i byen, et kontaktpunkt der homofile kan hevende seg. Det er mye som kan gjøres for at homofili blir mer akseptert. Skoleverket og helsevesenet bør også ta i et tak, påpeker Terje Hauge, leder i Landsforening for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) avdeling sør.

Hauge mener at byen bør ta i bruk flagg og klistremerker for å synliggjøre steder der homofile kan møte likesinnede og være seg selv. Det synes ordføreren er en god idé.

— Tanken er ikke å lage egne homosteder, for alle er ulike og vi må ikke sette folk i bås. Men vi må bli flinkere til å få homofile til å føle seg velkomne, påpeker Sørensen.

- Ta ansvar

Hittil har de homofile stort sett vært avhengig av frivillig arbeid når de skal ha tilstelninger.

— Problemet vårt er at det er vanskelig å få tak i folk som vil hjelpe fordi de er redd for å profilere seg. Noen deltar for eksempel i ett år og så reiser de vekk, forteller leder for Skeiv Ungdom Sør, Jan Mangor Oland.

Leder for LLH synes ikke man kan legge all skylden på kommunen.

— Det er også viktig at de homofile er med på å ta ansvar. Vi kan ikke bare peke på det offentlige.