KRISTIANSAND: Skolene får i snitt 40.000 kroner per elev. I toppåret 2002/03 hadde skolen som feirer sitt tiårsjubileum neste uke 278 elever. Nå er elevtallet nede i 189. Klokseth vil ha flere elever og ser klare fordeler med en større skole.

– Så du ønsker de 130 Voie-elevene overført til din skole?

– Jeg ønsker ikke at Voie blir lagt ned, men jeg ønsker flere elever. Det vil gi oss et bedre handlingsrom. Cirka 60 prosent skolens økonomiske ramme henger sammen med elevtall, sier rektor Vigdis Klokseth.

Skolen har manglet ett småskoletrinn de to siste årene. Årsaken er for få barn i ytre Vågsbygd skolekrets.

Kun 51 småskoleelever

– Vi har ikke 2. trinn i år. På 1., 3. og 4. trinn er det kun 51 elever. Det er veldig lite, og halvparten av det vi burde vært. I forhold til normalgruppen mangler vi 45 elever på småskolen, sier rektor Vigdis Klokseth.

16 førsteklassinger, 15, tredjeklassinger og 20 fjerdeklassinger skaper utfordringer og har gitt overkapasitet. Ett klasserom står ledig og brukes til lekseklubb, mens SFO-basen brukes kun til SFO. Antall SFO-barn har sunket fra 35 i april 2008 til 24 i dag. Naboskolen Voie har til sammenligning 90 SFO-barn.

(Les mer under bildet)

FOR STORSKOLE: Rekor Vigdis Klokseth har i dag overkapasitet på Torkelsmyra. Hun ser klare fordeler med en større skole. Barneskolen har mistet mange elever, men vil få en kraftig økning dersom elevene fra Voie skole overføres fra 2012. FOTO: FRODE LINDBLOM

Stort inntektstap

Totalt har Torkelsmyra skole en ledig kapasitet på 100 elever. I sin skolestrukturinnstilling anbefaler skoledirektøren at den bygges ut med 1000 kvadratmeter, slik at den kan ta imot elevene på Voie skole fra høsten 2012. Lavt elevtall innebærer også betydelig inntektstap. Med pris-per-elev-ordningen i Kristiansand mister Torkelsmyra i snitt 40.000 kroner per elev. På sju år har skolen mistet en «elevinntekt» på 3,6 millioner kroner.

– De pengene ville gått til drift og vi kunne ansatte flere lærere, kommenterer Vigdis Klokseth.

Ønsker større skole

Rektoren sier det er kostbart med den gode lærerdekningen på småskoletrinnet.

Vedtar bystyret før jul at Voie skole legges ned, får Torkelsmyra om halvannet år 320 elever.

– Hva er fordelen med større skoler?

– Et rikere fagmiljø for lærerne og et bedre læringsmiljø for elevene. Det gir også en forutsigbarhet for foreldre, som i dag må forholde seg til to nærskoler og to SFO-er.

Satt i byggekomiteen

Torkelsmyra skole sto ferdig i 2000. Byggenavnet i 1999 var nye Voie skole. I de gamle tegningene ble det tatt høyde for utbygging. I byggekomiteen satt Karin Trægde – rektor på Voie skole.

– Da Torkelsmyra ble bygd, var det mange barn i Voie. Vi snakket også om å bygge ut Voie skole til en 1-7-skole, men det ville bli for mange barn på et område. Vi ønsket ikke det, men i stedet beholde den gode 1-4-skolen vi alltid har hatt, sier Trægde.