SIRDAL: Forslaget om å si nei til 2,5 millioner kroner i risikolån til Sirdal Alpint AS (Tjørhomfjellet) ble vedtatt med 13 mot seks stemmer.

Varaordfører Egil Netland (KrF) fryktet at «nei» til nye lån ville gi Sirdal et negativt omdømme.

— Dette er to skisentre som samlet står for 70 prosent av alpinomsetningen i Sirdal, minnet Netland om. Varaordføreren minnet også om at de sju grunneierne bak Tjørhomfjellet hadde satset nærmere 30 millioner kroner for å skape Sirdals beste alpinanlegg.

— Sirdal var største eier i Ålsheia. Vi har et moralsk ansvar for tapet Sirdal Alpint AS ble påført som følge av konkursen, sa Netland

- Farlig vei å gå

Det å hjelpe kun den ene av Ålsheias mange kreditorer, syntes Ivar Hognestad (Frp) var en farlig vei å gå inn på.

— Vi må la det frie markedet styre seg selv. Det er ikke bra og blande politikk og næring. Et foreløpig regnskap for Sirdal Alpint fram til 1. august viser også minus.

— Resultatet kan bli forverret utover høsten når utgiftene til klargjøring før ny sesong løper på. Vi kan et kraftfond som skal yte starthjelp. Men etter to-tre år bør nye virksomheter klare seg uten stadig påfyll av driftsstøtte.

Jonny Liland (Ap) minnet om at alpinsentrene hadde en unik mulighet i en dal med 4000 hytter, flott natur og nærhet til Stavanger. Han mente likevel det var vel så viktig å styrke infrastrukturen og næringslivet generelt framfor enda mer alpinstøtte.

Frode Ovedal (H) tok ordet etter at støtte til Sirdal Alpint AS ble nedstemt og Ålsheia sto for tur.

— Søknaden fra Ålsheia er likevel annerledes. Her har vi en kapitalsterk eier, Lundegruppen, som er villig til å starte på nytt etter konkurs. Vi bør gi et signal om at dette er noe vi støtter opp om, sa Ovedal.

SR-bank hudflettet

Isak A. Liland (Sp) minnet om en annen aktør som har ligget bak dette, nemlig SR-bank. Han reagerte på at banken forlangte fullt oppgjør for pantelånet på 8,2 millioner kroner i Ålsheia for ikke å hogge mastene til spiker.

— Banken har et vesentlig ansvar hvis det ikke blir noe ny drift. Det synes jeg bør komme klart fram, sa Liland som minnet om at SR-bank tjente 440 millioner kroner første halvår.

Frode Ovedal (H) sluttet seg til kritikken.

– Banken har oppført seg helt forferdelig i denne saken. Det hadde nok ikke en bank med lokal tilknytning våget, sa Ovedal. Helge Tonstad (H) var enig.

– Hvem vil satse på en bank som dette hvis anlegget i Ålsheia blir solgt som spiker, sa han.

Lundegruppen hadde sagt seg villig til å gå inn med fire millioner kroner i «nye» Ålsheia Alpint AS hvis kommunen ga tre millioner i lån.

Varaordfører Egil Netland advarte mot å tro at Lundegruppen ville gå inn uansett.

Karl Edvald Fjeldsaa (Sp) så det annerledes. Han viste til de store prosjektene Lundegruppen står bak, så som restaurant og hotell. Følgelig mente han Lundegruppen ville satse på Ålsheia uansett.

Ivar Hognestad (Frp) var enig.

– Dette er nok en langsiktig investering for Lundegruppen, sa han.

Ålsheia fikk også nei

Kommunestyret i Sirdal har bestemt seg. Heller ikke Ålsheia Alpint AS (under stiftelse) får lån.

Dermed er det uvisst om driften kommer i gang etter konkursen i forrige selskap i vår.

— Det er jeg som må være den store, stygge ulven. Men noen må jo være det også, sukket Lars Audun Fodstad (Sp) som frontet fellesforslagene på vegne av Sp, Ap, Frp , Venstre og SV.

Dermed ble det bare Høyre og KrF som stemte for rådmannens innstilling om 2,5 millioner kroner (en halv million mindre enn omsøkt) til hver av de to alpinsentrene.

(FÆDRELANDSVENNEN/ AFTENBLADET)