KRISTIANSAND: — Ja deler av krabbefeltet vil i 2009 bli omgjort til kollektivfelt. Det er viktig å få økt bussens fremkommelighet i dette området, sier miljøvernsjef Øystein Holvik.

At krabbefeltet blir bussfelt, er allerede vedtatt i det felles Areal- og Transportutvalget for Kristiansand-regionen. Prosjektet er et av mange som allerede er sendt inn til samferdselsdepartementet som begrunnelse for at Kristiansand fortjener mer belønningsmidler til kollektivtiltak.

Reagerer skarpt

Men i morgen kommer denne belønningssaken opp i formannskapet. Der kommer Frps Tor Sigbjørn Utsogn til å reagere skarpt, men han er i mindretall.

— Med midtdelere og alt på E 39 blir det mye vanskeligere for personbiler å komme forbi vogntog når krabbefeltet gjøres om til kollektivfelt. Dermed flytter vi forbikjøringer til farligere steder på E 39 lenger vest, det synes jeg er uklokt. Vi skal ha flere til å ta buss. Men da må vi bedre tilbudet, ikke hele tiden straffe bilistene, sier han.

De neste to årene skal det bygges kollektivfelt på store deler av E 39 mellom Hannevika og Shell-stasjonene ved Fidjane i begge retninger. Kostnaden blir mellom 15 og 20 millioner kroner. Holvik sier det er en fornuftig investering selv om det skal bygges helt ny E 39 om noen år.

— Deler av traseen blir den samme også for ny vei. Dermed blir disse kollektivfeltene en del av den nye firefeltsveien, sier Holvik.

Flere tiltak

For å få ned biltrafikken og opp busstrafikken skal også en rekke andre tiltak gjennomføres i år:

27 gateparkeringsplasser fjernes i Tordenskjolds gate til fordel for nytt sykkelfelt.

Kirkegata stenges for biler mellom Øvre og Nedre Torv.

Parkeringsavgiften har allerede gått opp et par kroner, og til høsten utvides p-tiden på kveldstid og på lørdag ettermiddag.

Det innføres stopp forbudt for alt unntatt busser i kollektivtraseene i Kvadraturen.

Bomsatsene øker fra 10 til 20 kroner 1. juli. Det skal i tillegg utredes rushtidsavgift.

— Vi er eneste parti som er sterkt mot å straffe bilistene i denne byen nå. Buss ja, men kan vi ikke skape et godt tilbud heller enn å tvinge folk, sier Frps Tor S. Utsogn, som håper å få snudd de andre partiene i formannskapet i morgen.