Les også fra torsdag: 16-åring voldtatt etter chatting

KRISTIANSAND: Det var i tidsrommet september 2005 til februar 2006 at de to jevnlig møttes for å ha sex. De to hadde chattet på Dagbladets chattekanal Blink og skrevet tekstmeldinger til hverandre i cirka én måned før de avtalte å møtes. Allerede ved første møte hadde de samleie. Kristiansandsjenta, som nå er 16 år gammel, var da 14 år. Likevel hadde hun oppgitt på sin profil på chattekanalen Blink at hun var 16 år gammel.

Jenta har imidlertid forklart at hun sa til mannen at hun var under den seksuelle lavalderen før hun møtte han for første gang. Hun har forklart at mannen derfor ikke ville møte henne likevel, men senere ombestemte seg. Mannen har forklart at jenta først etter at de to hadde hatt samleie første gang, sa at hun var 14 år.

Brukte jenta som seksualobjekt I retten forklarte jenta at hun gjerne ville være kjæreste med mannen, mens han har forklart at han kun var interessert i det rent seksuelle. Han viste heller ikke interesse for om de skulle bruke prevensjon eller ikke, noe de ikke gjorde i alle tilfellene utenom ett. Retten legger i skjerpende retning vekt på at den da 20 år gamle mannen ikke hadde noen andre følelser for eller interesser i jenta enn som seksualobjekt.

Jenta har i etterkant av forholdet med mannen vært ubalansert og hatt konsentrasjonsproblemer. Hun har hatt jevnlige samtaler med helsesøster. Fortsatt dukker opplevelsene og ubehaget ved å ha blitt misbrukt opp hos henne.

"Kynisk og følelsesmessig avstumpet" "N. N.s (mannens) forklaring om at N. N. (jenta) var for ung for ham som kjæreste, men åpenbart gammel nok til å bli brukt seksuelt, frestmår for retten som kynisk og følelsesmessig avstumpet, og bekrefter at han bevisst utnyttet at hun var et barn. N. N. (jenta) har således ikke i retten fremstått som eldre eller mer moden enn hennes alder tilsier," heter det i dommen.

Videre mener retten at opplegget og regien bærer preg av bevisst utnyttelse, siden mannen allerede ved det første møtet raskt manøvrerte seg i en samleiesituasjon som viser at det hele var planlagt fra hans side. Hvert av møtene hadde samme innhold; å hente jenta i sin bil til hans bolig, se litt på tv, ha samleie med henne, se litt på tv, og kjøre henne tilbake. Mannen skal ha bedt jenta om å ikke fortelle om forholdet deres til noen. Retten finner ingen formildende omstendigheter i mannens favør.

Mannen var på prøvetid under forholdet 22-åringen er tidligere dømt til en betinget straff i 21 dager og bot for falsk anmeldelse. Noen av møtene med jenta ble gjort i perioden han var på prøvetid etter denne dommen. Men retten tar ikke hensyn til dette i dommen for forholdet med jenta, fordi det er snakk om helt forskjellige overtredelser.

Nå må 22-åringen sone nitti dagers fengsel for å ha hatt sex med barn under 16 år, bestemte en enstemmig Kristiansand tingrett. Han må også betale 20.000 kroner til jenta i oppreisning.