KRISTIANSAND: 300 år etter at Kristiansand fikk sin første brannmester, gikk brannmesteren av vakt for aller siste gang. Ved inngangen til det nye året var det nemlig slutt for Kristiansand brannvesen.

Kristiansand, Søgne, Songdalen, Birkenes, Lillesand og Vennesla har nå fått et felles brannvesen. Mer om det kan du lese her eller i fredagens papirutgave av Fædrelandsvennen.

Fortrenger storbrannene

Som del av det siste vaktlaget i brannvesenets historie gikk Tjøm på vakt klokken 17 nyttårsaften. Minnene fra en lang karriere er mange, men det er ikke minnene om tragiske storbranner, for eksempel brannen ved Hotell Caledonien 5. september 1986, som henger sterkest igjen i hukommelsen.

— Det er ikke de store brannene jeg merker meg ved, men mindre saker som jeg har fått et artig og spesielt forhold til, sier Tjøm.

Muntert minne fra Tinnheia

En av Tjøms mest spesielle brannutrykninger var fra en brann på Tinnheia.

— For noen år siden fikk vi en telefon fra Mandal. En mann hadde fått telefon fra kona på Tinnheia, og hun luktet røyk i hele huset. Vi kjørte full utrykning med 4-5 biler, og da vi kom fram så vi at hun samlet verdisaker for å kaste de ut, forteller han.

Kvinnen han nok neppe bråhast med å evakuere husets sølvtøy og krystall. Da utrykningslederen skjønte hva som var årsak til oppstandelsen, skal han ha tatt noen dansetrinn.

— Hun hadde festet røyken i en knute på tørkleet, sier Tjøm.

Øyeblikket senere kunne brannvesenets folk trampe på tørkleet og dermed var faren over på Tinnheia.

Ved en annen anledning kunne det gått verre.

Hogde opp peis på brannjakt

For noen år siden fikk brannvesenet en forespørsel om å bistå ved et hus i Randesund. Underveis i et lystig lag midtvinters ble det oppdaget røyk som kom sivende ut av et nøkkelhull, men noen brann var ikke å se.

— Vi kom til stedet og ba vertskapet om å sende hjem gjestene. Vi leita rundt, men så lite fornuftig. Vi måtte ta ned alle maleriene og mannen i huset bar ut filleryene. Vi sagde ned en halv vegg, men fant fortsatt ikke noe, forteller Tjøm.

Fortsatt sivet røyken ut, men andre tegn til brann var det ikke. Derfor fortsatte brannvesenet jobbet med å demontere huset i laftet tømmer.

— Vi fant fram slegger og slo løs på den murte peisen de hadde. Gubben i huset bar ut stein og flere filleryer. Etter en stund så det ikke ut i stua. Det viste seg omsider at det hadde tatt fyr i veggen bak peisen, forteller han.

Etter at branntilløpet var slukket, spanderte huseierne kaffe og Smil på brannmannskapene. Det hører også med til historien at brannvesenet like før de fikk meldingen fra Randesund var på en lignende jobb noen kilometer unna, på Hånes.

Fyrte i to år uten pipe

  • Det var noen som fyrte for harde livet og det tok fyr i veggen. En feil gjorde at ovnen ikke var koblet til pipa, men veggen bak, forteller Tjøm.

Da brannvesenet undersøkte pipa viste det seg at den var helt ren. I de to årene ovnen hadde vært i drift hadde pipa aldri vært tilkoblet. Dermed gikk røyken opp gjennom veggene og ut røyken kom ut gjennom taksteinene.