KRISTIANSAND: — Gjennom mine 32 år i politietaten har jeg aldri opplevd dårligere bemanning enn det vi har nå. Bemanningen er så elendig som den kan få blitt. Det finnes ikke mannskap til å gjøre jobben, sier politioverbetjent Tor Åge Tronstad ved Mandal politistasjon til fvn.no.

Mindre enn minimum

Siden sommerferien har politiet i mandalsregionen gått på halv bemanning av det som regnes som minimumsbemanning. Men kommende helg topper det hele seg. Det finnes ikke politifolk å sette inn i tjeneste, politistasjonen blir stengt deler av helgen og distriktet vil dermed være uten politifolk store deler av døgnet. Det betyr at patruljer fra Kristiansand må rykke til mandalsregionen hvis det skjer større ting.

Årsaken er sammensatt, men Tronstad sier problemene skyldes ubesatte stillinger, kursvirksomhet, sykdom og stor slitasje på arbeidsstokken. I tillegg er politifolk i disse dager pålagt å gjennomføre oppfriskningskurs i pistolopplæring.

— Vi sliter skikkelig, og frykter at det skjer større ting i distriktet. Resultatet av underbemanningen er at vi ikke klarer å løse oppdrag på en forsvarlig måte. På enkelte oppdrag er det ikke forsvarlig å sende én politimann, dermed må vi ha bistand fra Kristiansand. Men da går fort tida, og folk får ikke den hjelp og trygghet de har krav på, sier Tronstad.

Sykemeldinger

Tronstad mener også det store arbeidspresset på de få folkene på jobb blir så stort at det lett vil føre til nye sykemeldinger.

— Det er ikke moro for de stakkarene som er på jobb. Flere er allerede langtidssykemeldt som følge av det enorme arbeidspresset, sier Tronstad.

Han understreker at bemanningsproblemene også går ut over den videre etterforskningen av straffesaker. Saker blir fort henlagt på grunn av ressursmangel.

— Jeg har aldri opplevd at politiet er så fraværende i lokalsamfunnet som nå. Det er frustrerende for den enkelte politimann, og skaper utrygghet i samfunnet, sier Tronstad.

Må ha bistand

Også i listerregionen sliter politiet med å bemanne opp i helgen. Her vil det deler av døgnet kun være én politimann på jobb. Men for å rykke ut på oppdrag er det krav til å være to tjenestemenn. Det betyr at denne politimannen må vente på bistand fra Kristiansand, altså halvannen time før han kan rykke ut.

— Frykten er selvfølgelig at vi ikke er i stand til å løse de oppdrag som dukker opp. Det igjen fører til kritikk mot politiet fra publikum og media. Da er det frustrerende å være politimann på jobb, sier lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland.

Til tross for elendig bemanning sier Skåland at lojaliteten er stor hos de ansatte.

— Vi har folk som går syke på jobb fordi de ikke ønsker å påføre makkeren sin den ekstrabelastningen det er å være alene på jobb. Men det kan ikke fortsette slik det er nå, sier han.

- Samfunnet kan ikke ha det slik

Ordfører i Mandal, Alf Gottfred Møll, tror ikke sine egne ører når han hører hva slags bemanning det blir i hans kommune til helgen.

— Det finnes ingen fornuft i det, og det kan ikke forsvares. Vi kan ikke ha det på denne måten. De som har ansvar må erkjenne at det ikke går lenger, sier Møll til fvn.no.

Les hele uttalelsen til Møll her:

Skaper utrygghet Politifolk føler seg utrygge på jobb når bemanningen er så lav som nå, hevder Ernst Olav Lunde i Politiets fellesforbund.

— Når bemanningen er lav og politifolk må rykke alene på oppdrag, forsterkes utrygghetsfølelsen. Det er slått fast i ferske rapporter, sier Lunde til fvn.no.

Han sier flere politifolk i Agder politidistrikt kvier seg for å gå på jobb fordi bemanningen er så dårlig i regionene. Lav bemanning gjør at politifolk stadig vekk må gå til det skritt å rykke ut på oppdrag alene.

Les hele uttalelsen til Lunde her:

Fvn.no har i hele dag forsøkt å få en kommentar fra politimester Kirsten Lindeberg uten å nå fram.