KRISTIANSAND: I sludd og slaps landet den unge eventyreren i går på Kjevik etter et døgn med reise. Fra pingviner i avskjedskomité, ble han møtt av familie og venner som ikke hadde sett ham siden han dro i november i fjor.

— En gang i livet

For tre år siden hadde den unge ingeniøren lyst på nye utfordringer, og dro til den arktiske øya Jan Mayen for å jobbe. Med Forsvaret som arbeidsgiver arbeidet han med elektronikken på øya. Etter å ha kommet hjem derfra arbeidet han et år i en «vanlig» norsk bedrift, før han begynte å bli lei. Så fant han stillingsannonsen som var det perfekte for ham: et år som forskningstekniker på Sydpolen.

— Jeg ble tilbudt jobben, og uten særlig lang tenketid, sa jeg ja. Det er en «en gang i livet»-sjanse, sier en solbrun Coward Markussen. I går satt han ved kjøkkenbordet hjemme i Vågsbygd og fortalte om året som ansatt for Norsk Polarinstitutt.

Minus 53 grader

Sammen med en lege, en elektriker, en kokk, en mekaniker og en driftstekniker var kristiansanderen blant de første som noen gang har overvintret på Troll Forskningsstasjon. Bare 13 har gjort det før dem. En overvintring innebærer over et halvt år uten noen transportmuligheter til eller fra øya. Det innebærer 53 kuldegrader, og frossen akevitt på 17.mai. I hele to måneder var temperaturen minus 40 eller lavere hver dag.

Det nærmeste de seks ansatte kom andre folk var en Sør-Afrikansk stasjon 25 mil fra den norske stasjonen. Men det var umulig for dem å nærme seg hverandre på grunn av enorme bresprekker og lange distanser.

Les hele artikkelen og se flere bilder i helgens utgave av Fædrelandsvennen