VENNESLA: – Det er sju år siden sist jeg stod på ski, så dette blir gøy, sier Mats Johannessen (12) før han fryktløs setter utfor bakken i full fart. Den første turen går knirkefritt.

– Haha, æ må visst øve mer

– Det var mest flaks, gliser Mats, som allerede er på vei opp bakken igjen. Andre turen er han ikke like heldig, og ender med hodet først inn i snøhaugen.

– Ja, jeg tror kanskje jeg skal øve litt mer, ler han og rister snøen ut av håret.

Sammen med klassekameratene i syvende trinn på Vågsbygd skole tilbringer han denne uken på juleleirskole på Bringsvær.

Pensjonister på dugnad

I løpet av uken står mange juleaktiviteter på programmet. En av de finner sted på kjøkkenet, hvor to av bygdas pensjonister står klare med forkle og lefsetakke. Elevene ønskes velkommen med et stort smil.

– Se her, først kjevler du deigen tynn. Kjempefint. Deretter løfter du den over på denne stekeplata. Helt topp! Den ble rund og fin, skryter Kirsten Paulsen (76) og Ida Storhei (77). Ulf Ronny Svalland (12) kan fornøyd konstatere at hans første potetlefse står til ståkarakter.

– Dette var litt vanskelig, men ganske gøy, sier Ulf Ronny. Han gleder seg mest til å smake på lefsene senere på kvelden.

SPØKEFUGL: Vent litt, jeg skal bare spraye på litt julebrus først, sier Kirsten Paulsen (76). Ulf Ronny Svalland kan lettet konstantere at det bare er vanlig vann som sprayes over lefsen hans. FOTO: KJARTAN BJELLAND Gamle juletradisjoner

I andre deler av skolen sitter noen og lager tradisjonell julepynt, noen baker julekaker, mens på verkstedet lages det julegaver til den store gullpenge. Resten av uken skal elevene blant annet hogge juletre, spise storflott julemiddag, gå på gårdsbesøk og ta julebadet i utendørs badestamp.

– Opplegget her på leirskolen er helt suverent. Her har vi blant annet barn som aldri har gått på ski som får anledning til å prøve det, sier Wigdis Røed, lærer ved Vågsbygd skole.

Hun forteller at hun har besøkt leirskolen med skoleklasser mange ganger tidligere.

– Jeg har vært her til alle årstider, men juleleirskolen er helt spesiell. I tillegg en mengde uteaktiviteter, får elevene oppleve så mange gamle juletradisjoner som man ikke lærer hjemme lenger, forteller Røed.

JULEVERKSTED: Ingar Opsetmoen, Anna Arntzen, Jannike Breivik, Victoria Berg og Cecilie Helene Rønning får hjelp av lærer Wigdis Røed til å lage julegaler til de som venter hjemme. FOTO: KJARTAN BJELLAND Ikke hjemlengsel

Elevene ser også ut til å sette stor pris på en uke fri fra det vanlige klasserommet.

– Ja, det er mye bedre å være her, sier Anna Arntzen (12) og Martine Sæverud (12). Jentene gleder seg mest til julemiddag og å gå på skøyter hvis isen blir hardere.

– Også er det så koselig å sove på rom med andre, skyter Martine inn.

Og på spørsmål om de savner de der hjemme kommer svaret fort.

– Nei, hjemlengsel har vi ikke i det hele tatt. Det er kjempegøy å være på Bringsvær!