Torsdag ba de Kristiansand tingrett om medhold i å beholde mannens pass. John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet, legger ikke skjul på at det kan være vanskelig å få tak i 65-åringen i Dubai.

— Norge har ingen politisamarbeidsavtale med Emiratene, sier Repstad.

Politiet mener det er en risiko for at styrelederen vil rømme landet, og viser til at han nylig møtte opp på Arendal politistasjon for å be om et nytt pass, selv om hans opprinnelige pass var beslaglagt.

LES OGSÅ:

— Vi mener at han forsøkte å få seg et pass uten at vi skulle vite om det, sier Repstad.

Styrelederen fra Kristiansand var i vår varetektsfengslet i seks uker.

Fem siktet i saken

Han eier en rekke selskaper som utvikler dataprogrammer, og har fått innvilget fradrag for utviklingskostnader etter den norske Skattefunn-ordningen. Politiet mener han gjennom flere år bevisst har gitt uriktige opplysninger for å få ut til sammen 19,4 millioner kroner.

LES OGSÅ:

— Det kan dreie seg om enda større beløp. Vi har ennå ikke full oversikt i denne saken, sier Repstad.

Etterforskningen ble satt i gang etter en anmeldelse fra Skatteetaten. I alt er fem personer siktet i saken, blant dem styrelederens kone. 65-åringen regnes som hovedmannen.

Politiet viser til at Skattefunn-fradrag kun kan gis til selskaper som skatter til Norge. Siktedes selskaper er registrert her i landet, men det virkelige arbeidet foregår Dubai. Det er også mistanke om at innrapporterte lønnskostnader har vært kunstig høye eller fiktive.

- Bare tull

Styrelederen har så langt erkjent straffskyld for virksomheten knyttet til et par av selskapene. De siste månedene har han ikke latt seg avhøre.

Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen sier det er viktig for klienten å rydde opp i saken, og at han ikke vil stikke av. Foto: EIVIND KRISTENSEN

— Tiden han satt i varetekt gjorde at han fikk nok. Han sier det som står i siktelsen rett og slett er tull, bortsett fra det han har erkjent. Det skjedde i en spesielt krevende livssituasjon. Han gjorde en feil, og har tatt ansvar for å rydde opp, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.Klienten avviser også å ha blåst opp lønnskostnader.

- Vil ikke stikk av

Johnsen mener det er utenkelig at styrelederen skal stikke av fra familien i Norge. Han vil heller tilbakevise det politiet mener han skal ha gjort.

— Hvorfor reiste han til Arendal for å få tak nytt pass?

— Jeg har ikke spurt om det, men regner med at han var der på grunn av noe annet og lurte vel på om det var mulig å få noe midlertidig. Kan ikke se noe dramatikk her. Alt er åpenlyst, sier Johnsen.

Politiet har tatt beslag i kontoer, eiendeler og eiendommer med heft opp til 16 millioner kroner. For å opprettholde dette trenger de en kjennelse fra tingretten.

- Svindlet til seg åtte millioner

Blant de øvrige siktede er en 62-åring fra Kristiansand bosatt i Dubai.Han er alene siktet for å ha fått ut åtte Skattefunn-millioner gjennom to egne selskaper.

62-åringen nekter straffskyld, og mener han ikke har operert i strid med reglene. Midlene tildeles av Forskningsrådet, og siktede hevder de hele tiden har visst om at selve utviklingsarbeidet har foregått i Dubai. Også han avviser at det er laget fiktive lønnslipper.