Hva mener du? Del din mening i debatten under saken.

SØGNE: — Barnehager er gøy og bra, men ikke for tidlig og ikke for mye. Jeg synes det er fantastisk at sørlandske familier velger annerledes, sier Vestly.

Hun mener samfunnet er preget av en feminist-fundamentalisme, som det er politisk helt ukorrekt å kritisere, og hun føler noen må si fra.

Samtidens paradokser

Vestly snakker om samtidens paradokser:

  • Det er moderne hvis far bruker tid på kjenne sine barn, men det er gammeldags hvis mor gjør det.

  • Å jobbe deltid er gammeldags og kvinnefiendtlig, mens sekstimersdagen er moderne og familievennlig.

  • Moderne kvinner har alle rettigheter. Det eneste de ikke har ”lov” til å er å passe egne barn.

  • Forbruksveksten må ned for å redde kloden. Det er moderne. Men velger man tid til egne barn, framfor lønnsinntekt, er man umoderne.

Vestly blir engasjert når hun hører at Sørlandet må endre seg, fordi vi ligger etter andre landsdeler på likestilling. Forrige uke viste en ny forskningsrapport at det er ni prosent flere menn og fire prosent flere kvinner som er konservative og kritiske til likestilling på Sørlandet enn i resten av landet, og at det er grunnen til lav kvinnelig yrkesdeltakelse.

— Nå må disse feministene slutte å fortelle oss hvordan vi skal leve – og at det er et problem at kvinner prioriterer egne barn. De sørlandske familieverdiene er veldig gode. Den venstrevridde feministmodellen er bare et eksperiment, ser man historisk på det, sier Lill May Vestly.

I et leserinnlegg for noen uker gjorde hun seg en del tanker om morsrolle og feminisme. Etterpå fikk hun hundrevis av støtteerklæringer fra stortingsrepresentanter til privatpersoner, og nå vurderer hun å starte en landsomfattende organisasjon som skal kjempe for morsrollen.

— Jeg er universitetsutdannet, har ledererfaring, har startet kvinnelige karrierenettverk og jeg er ikke religiøs. Men det er et faktum at morsrelasjonen er viktigst for barn til de er to år. Selv velger jeg å være hjemme fem år, og så skal jeg jobbe deltid noen få år, sier hun, og legger til at fra barna er fylt to år kan far også være hjemme hvis han vil – gjerne resten av livet.

Feminist-monolog

Vestly mener likestilling handler om like muligheter og hun støtter store deler av likestillingskampen.

— Men vi har vært utsatt for en 30 år lang monolog fra elitekvinner i hovedstaden om at det ikke finnes kjønnsforskjeller. Kvinnesakskvinnene har systematisk trampet på kvinnelige verdier, sier Vestly.

— Men er du ikke redd for å skape dårlig samvittighet hos mange kvinner?

— De færreste har råd til å være hjemme på heltid, og da er deltid et godt alternativ. Svært mange kvinner sliter med dårlig samvittighet fordi de føler de må jobbe fulltid og dele permisjoner med far. Presset er enormt fra feministene og materialistene – og en må være svært bevisst skal man velge annerledes, sier Lill May Vestly, som skriver bok om morsrollen og holder foredrag om teamet.