KRISTIANSAND: Han snakket om internasjonal solidaritet, og hvor viktig det er at Norge bidrar internasjonalt i sin tale på torvet.

Talen startet han med å gratulere alle fremmøtte med dagen.

— Gratulerer med dagen! Denne uken har jeg levd som reisende utenriksminister og sett verden fra Saudia Arabia, Aserbajdsjan og Tyrkia. Selv i striregn må det være lov å være utenriksminister og si at det er godt å komme hjem. Takk for invitasjonen og takk for fremmøtet.

Angrep på Frp

Han lot heller ikke anledningen gå fra seg til å komme med harde angrep mot Fremskrittspartiet når det gjelder internasjonal solidaritet og miljøspørsmål.

— Frp er de første til å avvise at det finnes noe større fellesskap å ta ansvar for utover oss selv. De tilbyr velgerne budskapet om at vi først må bli ferdige med alle utfordringene her hjemme, før vi vender blikket ut – som om vår trygghet og sikkerhet avgjøres i Norge alene.

-Palestina må bli egen stat

Han sa også at Palestina må bli egen stat, men også at Israel har krav på sikkerhet.

— Skal det bli fred i Midt Østen må konflikten mellom palestinere og israelere løses. Okkupasjonen og ulovlige bosettinger må opphøre. Murene må rives. Palestina må bli egen stat.

— Israel må leve i sikkerhet, fri for terrortrusselen og i fred med sine naboer. Det økende antall raketter som skytes fra Gaza mot sivile mål i Israel må stanses.

- Stå sammen

Han avsluttet det hele med en oppfordring:

— Kjære venner, la oss i dag, på 1. mai, forplikte oss til å stå sammen for menneskeverdet og solidariteten. La oss tåle blikket fra Henrik Wergeland der oppe på statuen. La oss bruke vårt engasjement til å gjøre en forskjell. Til å vise at det nytter. Til å fortsette byggingen av de gode samfunnene og de gode fellesskapene. Helt fra det lokale til det globale. Intet kan være viktigere i vår tid.

Se video fra feiringen her