Det opplyser Mattilsynet i en statusrapport tirsdag. I praksis betyr det at viruset trolig kommer når snøen går og trekkfuglene på ny kvitrer i norske trær, med mindre det allerede er her uten å ha blitt oppdaget.

Tirsdag ble det også kjent at Mattilsynet forbyr innførsel av ubehandlede fjær fra land utenfor EU/EØS-området.

Forbudet rammer ikke dyner, puter eller dunjakker. Derimot kan det bli et problem med badmintonballer eller karnevalsutstyr med fjær, sier fungerende informasjonssjef Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet.

EU-land har egenplikt

Smitten er nå påvist i minst ni EU-land som ligger nærmere Norge enn alle tredjeland forbudet gjelder for.

– Årsaken til at vi ikke har innført forbud rettet mot de 25 landene i EU/EØS-området er at disse land har en egenplikt til selv å beskytte de andre medlemslandene mot smitte, sier direktør for Mattilsynet, Joakim Lystad.

Han sier Norge forholder seg til to forskjellige regimer, og i forhold til de mange land utenfor EU må vi selv ta ansvaret for å beskytte oss mot smitte.

Mattilsynet arbeider nå aktivt for å involvere ornitologer i risikoområdene. Det er gjort positive funn i villfugl så nær som i Tyskland og det er i forhold til villfuglene tilsynet har søkt samarbeid med Norsk Ornitologisk Forening.

Trappes opp

Overvåkingen av villfugl vil bli trappet opp i ukene fremover. Direktoratet for naturforvaltning og Kystvakten deltar allerede aktivt i prøveinnsamling.

Samtidig oppfordrer man publikum til å melde fra om døde fugler til Mattilsynets distriktskontorer. Fuglene vil bli undersøkt ved Veterinærinstituttet.

Det er faren for overføring av smitte fra villfugler til fjærfe i kommersielle besetninger som bekymrer Mattilsynet mest. Derfor samarbeider tilsynet nært med næringen for å forsterke smitteforebyggende tiltak samtidig som man forbereder seg på å bekjempe selve sykdommen dersom den bryter ut.

Mattilsynet fastslår at utbruddene i Europa synes å øke i omfang. Det er nå ni europeiske land der det er bekreftet sykdom på grunn av H5N1-viruset. I tillegg har to land registrert mistenkelige tilfeller.

Mandag fikk Veterinærtilsynet 17 døde fugler. Prøvene fra åtte av dem var tirsdag ferdig analysert. Alle var negative.

Tirsdag ettermiddag hadde Veterinærinstituttet mottatt ytterligere 13 døde fugler som vil bli testet.