— Jeg tenker at det bør komme forslag om minst én kvinnelig rektorkandidat. Det er ennå lenge til fristen går ut, og jeg tror at det vil skje. Flere og flere snakker om at i viktige stillinger bør begge kjønn være representert i søkermassen før det tilsettes, Randi Øverland, seniorrådgiver ved UiA.

Så langt er det tre kandidatertil stillingen som ny rektor ved universitetet. Ingen av dem er kvinner.

- Trist

— Hvis det ikke kommer forslag, så har komiteen ansvar for å selv foreslå noen. Det vil ikke ta seg bra ut hvis det ikke er en eneste kvinne som rektorkandidat når valgkampen starter. Det er trist at ingen hittil har ytret ønske om at de ønsker å bli rektor på UiA, sier Øverland.

Øverland mener at det nåværende reglementet som universitetet har for å ansette rektorer ikke er inviterende for kvinner i den grad hun skulle ønsket at det var.

— Man må enten ha vært dekan eller instituttleder, eller hatt ledererfaring der en har hatt ansvar for både økonomi- og personaloppfølging. Jeg synes at vitenskapelig personell som har ledet store forskningsprosjekter og eventuelt internasjonale organisasjoner også burde være definert inn som mulige kandidater. Ingen personer som er i tvil om de er kvalifisert, ønsker å la seg vurdere av valgkomiteen. Reglementet burde vært mer åpent og inviterende.

Konferanse

Torsdag og fredag denne uka arrangeres det nettverkskonferansen «Talenter i spill»ved UiA. I den anledning drøftet likestillingsinteresserte og likestillings-arbeidere fra hele landets høyskoler og universitet utfordringen det er å få flere kvinner ansatt. Spesielt innenfor teknologiske og økonomiske fagområder.

— Vi ser også tendenser til at noen vil reversere hele målet med likestilling og likeverd. Noen organisasjoner jobber faktisk for at kvinner primært skal være hjemme og passe barn. De snakker nesten ikke om fedre i det hele tatt. Dette er sterkt i regionen vår.

- En krisegrense

Nylig er det bevilget ni millioner kroner til å styrke likestilling på UiA.

— Vi fikk litt mindre penger enn det vi søkte om. Så vi må revidere søknaden. Pengene skal blant annet brukes til å finne ut hvor mye kompetanse de med doktorgrad mangler for å få professorgrad. UiA er nest dårligst i forhold til andre universiteter når det gjelder kvinnelige professorer.

Ved universitetets seks fakulteter er i dag alle dekanene menn. UiA kun har 22 prosent kvinnelige professorer i 2014. — 20 prosent er en krisegrense. Vi kommer også til å fokusere på at når universitetet utlyser stillinger, må de være nøye med å lage utlysningstekster som motiverer kvinner. Hver eneste instituttleder må tenke kjønnsbalanse når de ansetter folk. Vi mener at det er veldig mange talenter som vi ikke får tak i. Det må skapes et godt miljø, spisset på forskning slik at kvinner ser at her kan de utvikle seg.