— Flere charterruter er borte sammenlignet med i fjor. I år har selskapene også startet sesongen noe senere enn tidligere. Vi ser på hele markedet at det er lavere produksjon i år, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik.

Kun èn destinasjon i fellesferien

Lufthavnsjef Thomas Langeland. Foto: Sondre Steen Holvik

Star Tour er det eneste selskapet som har charterreiser fra Kjevik i skoleferien. I fjor arrangerte de reiser til både Tyrkia og Kypros, men i februar ble Tyrkia-ruten kuttet etter at billettsalget var startet.— I tilfeller der ruter blir fjernet, er det fordi vi har fått tidlige indikasjoner på at det ikke har vært nok reservasjoner, sier Mathias Bergendahl, nordisk informasjonssjef i Star Tour.

Kundene som hadde bestilt billetter fikk valget mellom å få pengene tilbake, eller ombooke til en annen reise med Star Tour.

Star Tour har i sommer en kapasitet på 3200 billetter til Kypros fra Kjevik, mot 4700 billetter i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 32 prosent.

I fjor hadde Star Tour reiser til både Kypros og Tyrkia fra Kristiansand. I år er Tyrkia-ruten borte. Foto: Fritidsresor/Star Tour

— Syv av ti reiser fra Kristiansand i sommer er solgt, hvilket er veldig bra. At det har vært veldig fint vær de siste somrene på Sørlandet har ikke gitt veldig utslag i salg hos oss, hevder Nora Aspengren, kommunikasjonsrådgiver i Star Tour.

Kroatiaspesialisten forsvant

De siste fire årene har Kroatiaspesialisten hatt charterrute til Split fra Kjevik både høst og vår, men denne ruten er nå borte.

— Det er flere årsaker til at vi la ned ruten. Da vi startet opp i 2011 var den veldig populær, og salget gikk bra de første to årene, både på våren og høsten. Da solgte vi omtrent hvert eneste sete. I 2013 ble det vanskeligere for oss, og i fjor reiste vi med halvtomme fly, sier markedssjef Haris Nuspahić til Fædrelandsvennen.

Han forteller at problemene for selskapet oppsto da Flynonstop startet sine flyvninger i 2013. — Jeg tror det ble overkapasitet på Kjevik. Folk fikk for mye å velge i. Vi hadde fornøyde kunder, men begynte å tape penger da det ikke ble nok salg. Dermed sluttet vi å fly fra Kristiansand etter fjoråret.

Drøyer med å bestille

Ving har charterreiser fra Kristiansand til Mallorca fram til 20. juni, og ruten starter opp igjen i midten av august. 80 prosent av billettene på forsommeren er solgt.

Ving har over 40 prosent ledige billetter til Mallorca i høst. Foto: Joakim Borén/Ving

— Været har mye å si på salget vårt. Vi ser i år at flere og flere nordmenn bestiller reisene sine nærmere avreise enn de har gjort tidligere år. Dette kan komme av de fine somrene vi har hatt i Norge to år på rad, sier Sophie Frisholm Damsund, PR-sjef i Ving.Tyrkiareiser har charterfly direkte fra Kjevik til Antalya flyplass hver torsdag fram til 11. juni.

— Salget har gått bedre enn forventet. Nesten 70 prosent av alle billettene er solgt, sier administrerende direktør Ahmet Denizci.

Mye ledig i høst

Apollo har reiser fra Kjevik til Chania på Kreta både vår og høst. Den siste turen i vår er 6. juni, og her er det nesten utsolgt.

— Salget fra Kjevik går strålende. Vi har kun 9 av 700 seter igjen, så her er det temmelig fullt. Salget for høsten går også kjempebra. Av 1260 stoler er 750 solgt, opplyser Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo Reiser.

Med andre ord er det over 40 prosent ledige billetter til Kreta når ruten starter opp igjen 15. august.

Ønsker man å bestille pakketur fra Kjevik i høstferien er det fortsatt mye ledig. Star Tour oppgir at 60 prosent av billettene i høstferien er solgt, mens Ving opplyser at deres salg dreier seg om rundt halvparten av billettene.

Tror mange vil holde seg hjemme

Reiselivsforsker Martin Rønningen tror at mange nordmenn vil legge ferien til hjemlandet på grunn av den svake kronekursen.

— Alle signaler tyder på at det blir bra sommer for norske reiselivsprodusenter, sier professor Martin Rønningen ved Høgskolen i Lillehammer, til Fædrelandsvennen.

Han tror at valutakursene spiller inn på mange nordmenns ferieplaner i år.

— Det er nå betydelig dyrere å feriere ute, og billigere i Norge. Jeg tror at mange vil holde seg i Norge denne sommeren på grunn av prisnivået. Her kan man gjøre mye som er dyrt, men man kan også gjøre mye som er billig, sier han.

Apollo har direkterute til Kreta fram til 6. juni. Ruten starter opp igjen i midten av august. Foto: Creative Commons

En undersøkelse som Ipsos MMI har gjort på vegne av DNB viser at tre av fem nordmenn vil tilbringe hele eller deler av sommerferien i hjemlandet. Under halvparten planlegger utenlandsferie.Ifølge undersøkelsen planlegger norske familier å bruke 21.500 kroner per husholdning på sommerferie i år. Det er 500 kroner mer enn i fjor.

Vil reise bort

— Hva er det viktigste for folk når de planlegger ferien sin?

— Det er en salig miks av ting som er spiller inn, men det vil alltid være et element av det å komme seg bort, mener Rønningen.

Det er gjort mange undersøkelser på dette, og ifølge Rønningen ønsker de fleste å reise bort fra hjemmet sitt.

— Det handler om å få et brudd med hverdagen. Når vi ser på de titusener av personer som drar til Middelhavet, så ser vi også at sol og varme er et element for mange.